Американський “модний” журнал Vogue відзначає великий вплив української вишиванки на світову моду

Дата: 13.02.2017
Автор:

Найпопулярніше американське видання про моду Vogue відзначило великий внесок України у світову моду. Про це пише Ліана Сетенштайн у Vogue.

 Українські мотиви, за її словами, вже давно впливають на світові тенденції. Взяти хоча б традиційні вишиванки, які повернулися в повсякденне життя українців на тлі революції 2014 року, а потім стали міжнародним трендом вуличної моди. Років за десять до цього, навесні 2006 року, вишиванки вже з’являлися в колекції французького дизайнера Жана Поля Готьє, – пише Ліана Сетенштайн.

Моделі у вишиванках, одягнутих під елегантний піджак свого часу популяризував відомий український поет XIX ст. Іван Франко.

Зараз вишиванки епізодично фігурують в колекціях відомого модного будинку Gucci. А у вбраннях Valentino були помічені істинно українські предмети одягу – традиційні для Прикарпаття жупан і лейбик (вишита жилетка).

Українські мотиви в моді – це не лише фольклорний вплив. Зокрема, Асгарду, західноукраїнське жіноче бойове мистецтво, відкрито цитували в своїх колекціях дизайнери Прабала Гурунг і Гарет П’ю у 2013 році, – зазначає авторка.

Україна продовжує надихати світових дизайнерів і сьогодні. Приміром, борщагівську вишивку(великі, широкі, вишиті візерунки на рукавах) можна впізнати в колекції осені-2016 відомого італійського бренду Sportmax. Аналогічне вбрання ХІХ ст. можна побачити в музеї Івана Гончара в Києві.

Один з останніх проявів українських мотивів з’явився на показі міжсезонної колекції бренду Dior – нео-фольклорна вишивка на джинсових спідницях, ніби взята з одного з традиційних українських весільних символів – рушника, – каже журналіст.

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру