Спецвипуск газети «Козацький край» присвячено Золотоноші

Дата: 18.01.2017
Автор:

Вийшов друком спецвипуск всеукраїнської газети «Козацький край», присвячений історії і сьогоденню боротьби за Волю України, на прикладі одного містечка – райцентру Золотоноша на Черкащині.

У номері, датованому 18 січня – ряд публікацій про видатних уродженців Золотоноші: від історії найвільнолюбнішого єпископа Запорозької Січі Анатолія Мелеса – до  героя Дебальцевого, нацгвардійця Генадія Путинця; від знаменитих письменників, акторів, державних діячів та воїнів минулого – до сучасних волонтерів та золотонісців, які воюють у зоні АТО – 13 з них вже ніколи не повернуться додому…

-         Спецвипуск, присвячений Золотоноші – вже не перший у патріотично-просвітницькій серії публікацій «Козацького краю», покликаній розповідати  людям історію свого краю та навчати цінувати свободу, - говорить головний редактор газети «Козацький край» Олег Островський. – Перед цим подібний спецвипуск було зроблено для Херсона, а ще раніше у рамках газетного спецпроекту «Батальйони волі» готувалися номери, присвячені  українським підрозділам у зоні АТО, з одночасною публікацією «історичних блоків», присвячених місцевості, у якій вони дислокувалися – Маріуполю, Щастю, Слов’янську та іншим містам сходу України.

Нинішній інтерес до Золотоноші викликаний тим, що місто фактично одним з перших в Україні розпочинає заходи, присвячені вшануванню 100-річчя Української революції та початку Визвольної боротьби ХХ століття.

15 лютого 1920 р. козаки полку «Чорних запорожців», підсиленого кінними сотнями ім.П.Сагайдачного та ім.К.Гордієнка, атакували Золотоношу, зайняту «червоними». Першими в місто увійшли кавалеристи-«чорношличники» поручника Карліса Броже, латвійця за походженням. Біля стін собору, який зберігся до сьогоднішнього дня, та на льоду річки Золотоношки розгорнувся запеклий бій «крайньої східної точки» переможного Першого Зимового походу Армії УНР: московсько-більшовицькі окупанти з «подраздєлєнія особого назначєнія», не витримавши шабельної атаки «чорних запорожців», відкотилися на замерзлу кригу річки і були добиті вогнем з гвинтівок і кулеметів. Того дня було знищено близько 100 окупантів. З боку «чорних запорожців» у бою за Золотоношу полягло четверо козаків, ще троє, включно з командиром полку, уродженцем Полтавщини Петром Дяченком, отримали поранення.

У рядах полку «Чорних запорожців», який назавжди увійде в історію міста як визволитель від орди зі Сходу, воювали і золотонісці, зокрема, сотник Семен Корнієнко та помічник комполку Микола Янчевський.

Вони розпочали святу справу боротьби проти одвічного ворога, з яким і нині воює Україна…

У найближчі дні на місці цього славетного бою постане пам’ятник роботи черкаських майстрів. Причому, у його  створенні брав участь і скульптор, який нещодавно повернувся після служби в ЗСУ. Зберігається інтрига відносно деталей самого пам’ятника, проте відомо, що він водночас з увічненням дати окремого бою символізуватиме те, що боротьба за українську державність триває й досі…  

 

 

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру