У польському Сеймі відкрилася виставка, присвячена військово-політичному союзу Петлюри і Пілсудського

Дата: 19.12.2016
Автор:

Симон Петлюра з польським генералом Антоні Лістовським. Травень 1920 року

У польському Сеймі відкрилася виставка на тему «За вашу і нашу свободу. Союз Пілсудський-Петлюра 1920» за участю українських та польських урядовців та парламентарів.

 Про це пише «Укрінформ».

Під час відкриття виставки доповідачі проводили паралелі між минулим і сьогоденням, зазначаючи, що сьогодні, як і майже 100 років тому, загрози, виклики і вороги залишились ті ж самі.

Співголова польсько-української міжпарламентської групи Микола Княжицький заявив, що виставка відкривається у непрості часи, які дуже нагадують історичний період часів Петлюри і Підсудського.

«Ми не сподівалися, що в XXI столітті знову матимемо війну з Росією на сході нашої країни, не сподівалися, що так само мало буде підтримки для українців і поляків в сучасному цивілізованому світі»,- заявив під час відкриття виставки Княжицький.

За його словами, тоді Петлюрі й Пілсудському у зіткненні з російськими військами вдалося відстояти Польщу, але, на жаль, не вдалося вибороти незалежність України.

«І ця сама країна (Росія – ред.) намагається повторити це зараз»,- заявив Княжицький.

Він зауважив, що російська пропаганда діє активно і намагається дестабілізувати ситуацію не лише в Україні, але й Польщі. Княжицький подякував польським парламентарям за те, що вони розуміють ситуацію, в якій поляки й українці повинні бути разом. Він також пообіцяв, що ця експозиція з’явиться в наступному році і у Верховній Раді України.

Заступник міністра оборони України Ігор Долгов заявив, що Україна зараз бореться на сході країни не лише за свою свободу, але й свободу Польщі. Він зауважив, що сьогодні, як і 100 років тому, українці і поляки спільно борються проти Росії і її імперської політики, яка не передбачає свободи для інших народів.

Посол України в Польщі Андрій Дещиця наголосив, що ця виставка є дуже важливою для польсько-українських відносин.

«Я переконаний, що такі добрі приклади нашої співпраці, які були в минулому, які є зараз, і я  переконаний, будуть в майбутньому і не зможуть роз’єднати Україну і Польщу»,- підкреслив український дипломат. Підставою для цього він назвав інтенсивний рівень контактів між Україною і Польщею на міждержавному рівні.

Дещиця зазначив, що Київ і Варшава мають спільні погляди з питань регіональної співпраці, санкцій проти Росії, продовження співпраці України з ЄС у справі Угоди про асоціацію і безвізового режиму та багатьох інших напрямів.

Заступник маршалка Сейму Йоахім Брудзінський під час відкриття виставки наголосив на великому значенні союзу Петлюри з Пілсудським для сьогодення.

Юзеф Пілсудський і Симон Петлюра

«По-перше, польсько-українське співробітництво є ключем до ладу в Центрально-східній Європі, воно спирається на свободу рівноправності. По-друге, в інтересах Польщі є існування стабільної і незалежної України, так як в інтересах України є зміцнення позицій Польщі в міжнародних відносинах»,- наголосив Брудзінський. Він заначив, що діалог між обома країнами вимагає також історичного діалогу, відкритості на взаємні емоції, поваги до правди і вшанування події й осіб, важливих для обох країн.

За його словами, ця виставка є хорошим прикладом створення умов для польсько-українського стратегічного партнерства.

Виставка складається з кількох блоків: початку союзу між Пілсудським і Петлюрою, зустрічей лідерів у Києві та Вінниці, а також зимового походу 1921 року, фіаско союзу та поховань воїнів УНР у Польщі.

Укрінформ

-

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру