Нацбанк увів у обіг ювілейні монети, присвячені костелу Святого Миколая в Києві та актору Богданові Ступці

Дата: 19.12.2016
Автор:

Нацбанк України вводить у обіг срібну монету  “Костел Святого Миколая” та однойменну монету з нейзильберу і монету з нейзильберу “Богдан Ступка”.

Монета з нейзильберу номіналом дві гривні присвячена видатному українському акторові, Герою України Богдану Сильвестровичу Ступці.

Богдану Ступці були підвладні будь-які образи і персонажі: він зіграв понад 150 ролей у кіно і на театральній сцені. У кіно актор дебютував роллю Ореста Дзвонаря у фільмі Юрія Іллєнка “Білий птах з чорною ознакою” (1971). Ступка зіграв багато історичних постатей – гетьманів Івана Брюховецького, Івана Мазепу, Богдана Хмельницького, а також Чингісхана, Бориса Годунова, Остапа Вишню та інших. За виконання головної ролі у виставі “Тев’є-Тевель” Богдана Ступку нагороджено Державною премією України імені Тараса Шевченка в галузі театрального мистецтва (1993 рік).

На аверсі монети розміщено: угорі напис УКРАЇНА, малий Державний Герб України; у центрі – стилізовану композицію: на тлі театральної куліси зображено кінострічку, на дзеркальному тлі – театральні маски; унизу – рік карбування монети 2016, номінал 2 ГРИВНІ та логотип Банкнотно-монетного двору Національного банку України. На реверсі монети зображено Богдана Ступку, ліворуч від якого написи БОГДАН/СТУПКА/1941/2012. Тираж двогривневої монети – 25 тисяч штук.

Монета з нейзильберу номіналом п’ять гривень із зображенням костьолу Святого Миколая (м. Київ). Присвячена одній з найкрасивіших архітектурних пам’яток Києва – Миколаївському костьолу, побудованому у неоготичному стилі на початку ХХ століття київським архітектором В. Городецьким за проектом архітектора С. Воловського. Архітектура костьолу відрізняється легкістю, завершеністю пропорцій, а особливе враження справляють вежі-стріли та надзвичайно красива ліпнина.

На аверсі монет розміщено: ліворуч – малий Державний Герб України та напис УКРАЇНА (вертикально); у центрі – інтер’єр костьолу Святого Миколая, праворуч номінал – 5 ГРИВЕНЬ, унизу рік карбування – 2016 та праворуч – логотип Банкнотно-монетного двору Національного банку України. На реверсі монети зображено будівлю костьолу та розміщено написи: КОСТЬОЛ СВЯТОГО МИКОЛАЯ (півколом угорі) КИЇВ (над будівлею).

Монета номіналом десять гривень має на собі таке ж саме зображення костьолу Святого Миколая, однак вона срібна.

 

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags:



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 3 від березень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру