На Херсонщині урочисто відкриють надбрамну каплицю Кам’янської Січі – в пам’ять усіх, хто воював за Україну…

Дата: 05.12.2016
Автор:

У селі Республіканець Бериславського району Херсонщини, на території славетної Кам’янської Січі 7 грудня відбудуться урочисті заходи з нагоди Дня Збройних Сил України та відкриття надбрамної каплиці.

Як повідомив “Козацькому краю” один з ініціаторів заходу Ігор Йосипенко, каплицю зведено на честь Покрови Пресвятої Богородиці, в пам’ять воїнів-героїв, що боролися в усі часи історії  за незалежність України. Споруджено надбрамну каплицю коштом Благодійного фонду “Відродження Кам’янської Січі”.

Початок заходів – 7 грудня, о 14-00 год.

 Довідка

Кам’янська Січ була заснована запорозькими козаками після зруйнування Чортомлицької Січі московськими військами. Перший етап існування – 1709-1711 рр, другий – 1728-1734 рр.
Січ розташовувалася в місці впадання річки Кам’янки у р.Дніпро, поблизу нинішнього села Республіканець. У січові володіння входили землі Кам’янки, Олешшя (Цюрупинськ), а також Очакова понад Дніпром і Чорним морем. Козаки мали право збирати мито з переправ на Дніпрі і Бузі.
У Січі знаходились похідна церква, курені та ремісничі майстерні і шинки, а також на території Січі був розвинений гончарний та ливарний промисли. Очолював Кам’янську Січ кошовий отаман Кость Гордієнко, чия могила збереглася тут по сьогоднішній день…

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , , , , , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 3 від березень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру