Художники з усієї України вправляються у майстерності бити ворога… мистецтвом

Дата: 29.11.2016
Автор:

Такою зброю художника бачить Андрій Крицун зі Львова...

У Рівному 29 листопада відкрилася виставка з 15 картин, створених художниками з усієї України під час Всеукраїнського пленеру «Державний вектор – національне й модерне».

Захід став продовженням Всеукраїнського форуму «Українське державництво в образотворчому мистецтві на прикладі Ніла Хасевича», який проводився з 25 по 29 листопада 2016 року.

Головною метою пленеру був обмін досвідом, напрацювання методик та виконання молодими авторами мистецьких робіт на національно-патріотичну тематику, відвідування місць, пов’язаних з життям та творчістю видатних митців України, та ознайомлення з їхнім внеском у державотворчі процеси.

Учасник пленеру, художник з Черкас Дмитро Бур’ян, який нещодавно демобілізувався з армії і повертається до звичного життя, розповідає: «Найбільше враження справили роботи самого художника, пропагандиста і підпільника Ніла Хасевича в оригіналі, продемонстровані нам науковим співробітником Луцького краєзнавчого музею. Це неймовірно, зважаючи, що більшість робіт виконані художником в напівтемних криївках-схронах, будучи під землею!»

Нагадаємо: 13 листопада виповнилося 111 років від дня народження Ніла Хасевича – художника-графіка Української Повстанської Армії (УПА), “людини-армії”, яка в умовах підпілля зуміла успішно протистояти пропаганді “регулярних орд” двох імперій – гітлерівської і сталінської. Причому, Хасевич був інвалідом – втратив ногу, з-за чого лісом пересувався на… спеціально зробленому для нього бійцями УПА велосипеді. Жив і творив у підземних бункерах, розробляв плакати, листівки, дизайн нагород і “бофонів” (повстанських “грошей”). Був куратором мережі підпільних друкарень, які тільки з 1948 по 1952 рік випустили близько 350 тисяч екземплярів книг і брошур. В умовах тих же бункерів-криївок!..

До війни Ніл Хасевич виставляв свої роботи у художніх салонах Праги, Берліна, Чикаго, Лос-Анджелеса, отримав приз міжнародної виставки у Варшаві. Якби не окупанти – мав би багате, славетне і спокійне життя… А так – з усього цього набору його життя було тільки славетним, без спокою і багатства…

Малюнок художника з Черкас Дмитра Бур'яна, який схиляє голову перед пам'яттю Ніла Хасевича

 

 

 

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , , , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 3 від березень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру