Як і навіщо на Херсонщині готуються десятки загонів територіальної оборони (ФОТО)

Дата: 01.11.2016
Автор:

Херсонщина здатна за короткий час поставити в строй більше чотирьох тисяч бійців територіальної оборони та взяти під охорону важливі об’єкти інфраструктури.

Про це повідомив голова Херсонської ОДА Андрій Гордєєв під час навчань 15-го загону територіальної оборони, приписаного до міста Херсон. За словами голови ОДА в кожному районі Херсонської області діятиме окремий загін територіальної оборони чисельністю близько 250-300 бійців.

- Це частина заходів з посилення обороноздатності, які обласна адміністрація здійснює спільно з Генеральним штабом. Всього ми плануємо підготувати понад п’ять тисяч бійців територіальної оборони, – говорить голова Херсонської ОДА та зізнається, що робити це треба було ще два роки тому.

Цього року в прикордонній області активізувалася робота з посилення оборони. Вздовж кордону з анексованим Кримом монтуються нові військові інженерні конструкції. На танконебезпечних напрямках встановлюються противотанкові їжаки, які виготовляються на одному з херсонських підприємств. В області дислокуються нові військові частини, в тому числі сучасні ракетні комплекси СС-300. Але головна відмінність Херсонщини від інших прикордонних областей полягає в тому, що тут вперше в Україні, за зразком прибалтійських країн, створена кількатисячна територіальна оборона.

Такми чином Херсонщина, завдяки ініціативі обласної адміністрації та підтримці Генерального штабу, стала пілотною областю України з масового розгортання загонів територіальної оборони.

Початкова підготовка кожного загону відбувається на військовому полігоні на дводенних зборах. Вогнева підготовка – основа навчання. Кожен боєць в першу чергу повинен вміти володіти стрілецькою зброєю – автоматом, снайперською гвинтівкою, РПГ, СПГ, АГС, КПВД… В ході вогневої підготовки кожен боєць також здобуває також навички використання ручної осколочної гранати: метання гранати, встановлення розтяжок.

Окремо відпрацьовують свої навички групи розвідки.

Основи саперної справи – ще одна важлива дисципліна, яку має засвоїти боєць територіальної оборони. Викладають її сапери, яки пройшли через горнило війни на Донбасі.

- Ми надаємо бійцям територіальної оборони відчуття реального бою, – пояснює радник голови ОДА з питань тероборони Леонід Фейзулін. – Хоча коли летить від тебе – це одні відчуття, а коли прилітає в твій бік – зовсім інші. Проте бійці швидко вчаться розрізняти за пострілом тип зброї і навіть калібр мінометів…

Екстрена медична підготовка – ще одна необхідна дисципліна, від оволодіння якою залежить життя кожного бійця.

Задача загонів тероборони – це, в першу чергу, захист важливих об’єктів у своїх районах: лікарень, водоканалів, хлібзаводів та інших об’єктів життєзабезпечення; а також шкіл, мостів і далі – згідно затверджених списків.

- Територіальна оборона має ряд істотних переваг перед іншими військовими частинами, - зазначає начальник Генерального штабу ЗСУ Віктор Муженко. – Підрозділи сил територіальної оборони, які досконало знають свою місцевість і соціально-політичну ситуацію в районах їх відповідальності, мають перевагу в боротьбі з диверсійно-розвідувальними групами противника і незаконними збройними формуваннями.

Слід зазначити, що члени територіальної оборони проходять службу виключно за місцем свого проживання. Кожен боєць знає, що він захищає свою землю, своїх рідних і близьких від можливої збройної агресії і протиправних посягань.

На сьогодні в області завершено формування вже  15-го загону територіальної оборони. Ним став загін, приписаний до м. Херсон. Але на цьому посилення оборонних заходів не завершиться. Найближчим часом на Херсонщині також буде створено окремий стрілецький батальйон територіальної оборони.

- Цей підрозділ буде  працювати на території всієї області, - розповідає обласний військовий комісар Ігор Будник.До нього увійдуть мешканці Херсонщини, але більш підготовлені у військовому плані, аніж у районних загонах територіальної оборони. Окремий батальйон, чисельністю близько 500 бійців, пройде двотижневу підготовку на війському полігоні. Запис до батальйону зараз триває в обласному військоматі.

Досвід Херсонщини поширять в інших областях. Досвід такого масштабного тероборонного, який організовано на Херсонщині, Міністерство оборони планує застосувати і інших областях України. Про це зокрема йдеться у листі від Міноборони, в якому Генштаб висловлює вдячність голові облдержадміністрації Андрію Гордєєву за вагомий внесок у зміцнення обороноздатності держави. В листі відмічено, що досвід Андрія Гордєєва з організації проведення таких заходів отримав високу оцінку керівництва Генерального штабу Збройних Сил України та буде розповсюджено серед інших місцевих органів виконавчої влади як сумлінний приклад.

Навчені загони територіальної оборони можуть стати додатковою силою в регіонах із захисту територій та ліквідації надзвичайних ситуацій. Така програма реалізується Міністерством оборони вперше за зразком європейських країни, де територіальна оборона складає вагому частину збройних сил.

 Як діє територіальна оборона в інших країнах

США. В Сполучених штатах вже майже 400 років функції сил територіальної оборони успішно виконують підрозділи Нацгвардії, які є в кожному штаті і можуть бути задіяні губернатором для припинення масових заворушень та в інших надзвичайних ситуаціях. Бойову підготовку бійці Нацгвардії проходять у вихідні дні і на щорічних двотижневих зборах.

Польща. Тут загони територіальної оборони створили за американським зразком і відразу почали відпрацьовувати сценарій протидії «зеленим чоловічкам», який нагадує події в Криму та на Донбасі у 2014 році.

Країни Балтії. У Латвії територіальна оборона називається Земессардзе (дослівний переклад – Варта Землі) і «заточена» вона проти РФ. Земессардзе – народна добровольча збройна організація – є частиною Національних збройних сил Латвійської Республіки. Аналогічні структури тероборони створені в Литві та Естонії: Добровільні сили охорони краю і Союз оборони Естонії, відповідно.

Білорусь. У Білорусі війська ТерО були остаточно створені у 2011 році та сьогодні нараховують близько 120 тисяч осіб. Головною метою ТерО Білорусі є надання обороні держави всенародного характеру. Підпорядковуються Президенту Білорусі О.Лукашенку.

Швейцарія. Незважаючи на міф про миролюбність жителів Швейцарії, ця країна є однією з найбільш мілітаризованих. Завдяки резервістам та постійним зборам територіальної оборони, Швейцарія здатна за чотири години з 22-тисячної розгорнути 650-тисячну, а за дві доби – 1,7-мільйонну армію.

Ростислав СУПРУНОВ, www.tavria24.net

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags:



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 3 від березень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру