У Вінниці реконструктори відтворили панцерник “Симон Петлюра” доби УНР

Дата: 21.10.2016
Автор:

У Вінниці рекоструктори та історики відтворили панцерник часів визвольних змагань українського народу.

14 жовтня, у День захисника України та День українського козацтва, в рамках фестивалю військово-історичної реконструкції «Вінниця – столиця УНР», у місті презентували броньовик часів визвольних змагань української держави з російською армією початку ХХ століття. Голова громадської організації «Вінницьке історичне товариство» Олександр Федоришен розповів, що саме такий панцерник використовував Симон Петлюра під час бойових дій проти більшовицьких і царських військ у так званому «чотирикутнику смерті» в 1919 році. Тож відновлену машину вирішили назвати у честь видатного українського воєначальника та політика – «Петлюра».

Панцерник УНР. Цьому фото вже майже 100 років...

Машину зібрали на базі шасі «ГАЗ 51», котрий у свою чергу був скопійований з англійської вантажівки «Остін», що використовувалася у Першій світовій війні. На відтворення бронемашини початку ХХ століття витратили близько 200 тис. грн. та три місяці часу. Втілив ідею панцерника в життя колишній вчитель праці Олександр Котляр, який захоплюється реконструкцією.

- Броньовик був створений з нуля за фотографією тих часів. На виготовлення такої машини потрібно мінімум півроку, щоб все відповідало історичній дійсності. Тому ми три місяці дуже старалися, над цим працювало дуже багато людей. Мій тато – вчитель історії, і я ще в дитинстві зрозумів, що дати не лізуть в голову ну ніяк! Набагато краще щось вивчити по тому, що можна побачити, відчути на дотик. Саме тому я займаюся реконструкцією. Це і є вивчення історичної дійсності, – зауважив О.Котляр.

Конструктори додають – всього таких панцерників в Україні чотири: у Києві, Львові, Кам’янці-Подільському, а тепер і у Вінниці. Особливістю вінницького броньовика є те, що він на ходу, відтак на ньому можна їздити. Ба навіть на свою презентацію, на Майдан Незалежності, бронеавтомобіль приїхав своїм ходом. Вінницькому меру Сергію Моргунову журналісти жартома запропонували залізти на броньовик для колоритного фото, однак він не погодився.

- Я ж не Лєнін, хоча теж не вимовляю букву «р». І взагалі в мене немає кепки, – сміючись відповів міський голова.

Надалі панцерник «Петлюра» застосовуватимуть у фестивалях військово-історичної реконструкції та під час вивчення уроків історії в навчальних закладах міста.

- Ми заприсяглися, що цей панцерник об’їде кожну школу у місті, кожен університет. Я сподіваюся, що він стане одиним із таких «живих» експонатів вивчення історії. Цей експонат має популяризувати військо того часу разом з історичним контекстом. В ньому їздитимуть хлопці «воєнізовані», які також будуть говорити про «живу» історію, – розповів О.Федоришен.

Враховуючи, що з точки зору правил дорожнього руху панцерник не може бути учасником дорожнього руху, по місту його супроводжуватиме поліція. Першим ділом бронемашина взяла участь у реконструкції бою часів визвольних змагань, який відбувся 15 жовтня  на Європейській площі ВІнниці.

Нагадаємо, нещодавно у Вінниці відкрили пам’ятну таблицю у честь Начальної Команди Галицької Армії.

www.depo.ua

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру