Вийшла друком книга “Історія Холодноярської організації”

Дата: 16.10.2016
Автор:

На Свято Покрови вийшла друком нова книжка Романа Коваля - “Історія Холодноярської організації”.

Презентації відбулися 15 жовтня у Боярці на фестивалі “Під покровом Тризуба”  і 16 жовтня в Києві у Музеї Івана Гончара під час фестивалю “Кобзарсько-лірницька Покрова”. Наступна – 22 жовтня 2016 р. в Києві, на Майдані Незалежності, о 18.00 в гастрономічно-мистецькому просторі “Остання барикада” (вхід біля Лядських воріт).

У бібліотечці Історичного клубу “Холодний Яр” у серії “Отаманія ХХ століття”  - це вже восьма книжка. В анотації до неї читаємо: “Витоки Холодноярської організації слід шукати в ХI ст. у дружині смілянського воєводи Мирослава, в добі Богдана Хмельницького, гайдамацьких рухах XVIII – ХIХ століть, “Київській козаччині” середини 1850-х рр., “Чигиринській змові” й “Таємній дружині” 1870-х рр., “Чіґірінскіх аґрарних волнєніях” 1905-го, Українській народній обороні в добу Першої російської революції та у Вільному козацтві, відродженому одразу після Лютневої революції 1917 року, а продовження Холодноярської організації – в козацько-селянських повстаннях 1918 – 1930-х рр. за право жити самостійним життям на рідній землі”.

Ось назви розділів: “Зачин”, “І повіяв вогонь новий”, “Розквіт повстанства”, “Після Василя Чучупака”, “Холодноярська організація Нестеренка-Орла”, “Московська хода по черкаській землі”, “Командувач 2-ю Холодноярською округою Ларіон Загородній”, “Операція “Заповіт”, “Чорний Ворон”, “Ворог про Холодний Яр і холодноярців”, “Ставлення до національних меншин”, “Які ж висновки?”, “Брати Блажевські”, “Сергій Клепач”, “Загін ім. Чорноти, або Комітет Визвольного фронту України”, “Юрій Горліс-Горський і його спогади”.

Книжку завершує розповідь про нове покоління борців, яке підняло холодноярський прапор боротьби. Автор згадує  першого командира розвідувального відділу “Холодний Яр” айдарівця Євгена Войцехівського-“Чеха”, який загинув 7 липня 2014 р. в м. Щасті, та нащадка чорноліських повстанців Віктора Голого, який поклав життя за Україну 28 серпня 2014 р. під м. Дебальцевим. З позивним “Чучупака” увійшов в історію десантник із Кривого Рогу Ілько Гайдук – він загинув у небі над Луганськом 14 червня 2014 року.
Дістав важке поранення в боях на Донбасі вояк батальйону “Карпатська Січ” Юрій Черкашин-“Чорнота”. Йому дав своє ім’я холодноярський отаман Андрій Чорнота. А вояк батальйону ім. генерала Кульчицького Сергій Коваль узяв собі позивний “Лютий” на згадку про земляка Івана Лютого-Лютенка – Головного отамана Холодного Яру.
Продовжує бити ворогів нащадок чорноліських повстанців – вояк 3-ї штурмової роти 92-ї ОМБ Андрій Луб’яний, багатолітній учасник вшанування героїв Холодного Яру. Його позивний – “Чорний” – на пам’ять про чорних запорожців Армії УНР.
Не забуваймо, що у складі полку “Азов” веде боротьбу танковий батальйон “Холодний Яр”.

Слава Холодному Яру, який став символом боротьби за національну Україну!

Прес-служба Історичного клубу “Холодний Яр”

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру