У Кропивницькому волонтери встановлять пам’ятник землякові, який залишив місту унікальну колекцію раритетів

Дата: 02.10.2016
Автор:

Олександр Ільїн і невелика часточка його колекції

Телескоп Галілея, Біблія Івана Федорова, рукописи Пушкіна і Гоголя – це лише кілька пунктів з унікальної колекції, яку знайшли у підпільного мільйонера Олександра Ільїна, повідомляє ТСН.

Ця незвичайна людина жила у рідному Кропивницькому (донедавна – Кіровограді), працювала електриком, роками ходила в старій робі і дірявих чоботях, шукала недоїдки на смітниках. А коли в 1993 Ільїн помер, в його будинку виявили раритети, повна вартість яких досі не визначена. Дослідники говорять про десятки мільйонів і навіть мільярди доларів.

Волонтери Кропивницького розшукали могилу земляка і взялися за її реконструкцію. Місце поховання підпільного колекціонера в нетрях старого кладовища ледве вдалося розшукати. Після смерті того, хто залишив по собі два десятка КамАЗів старожитностей, ніхто не доглядав.

Активісти вирішили взяти поховання під свою опіку і навести тут лад. Олександр Ільїн був одинаком, сусіди вважали його мало не бомжом, і з подивом спостерігали, як після смерті в 1993 році з будинку звичайного електрика вантажівками вивозили раритети. За рішенням суду колекцію конфіскували на користь держави.

Звідки звичайний колекціонер взяв цінності і для чого збирав – про це досі сперечаються мистецтвознавці. Племінниця Ільїна, яка вперше за довгі роки погодилася поспілкуватися з журналістами, переконує, – все почалося з сімейної спадщини.

“Цю колекцію він сам збирав. Початок колекції, але невеликий початок, це речі бабусі Наталі Олександрівни, його матері. Потім міняв, знаходив таких, як сам”, – розповідає племінниця колекціонера Ірина Потьомкіна. Найцінніше, що колекціонував Олександр Ільїн – книги. Значна частина стародруків нині зберігається в обласній науковій бібліотеці у Кропивницькому. Ці книги настільки унікальні, що їм нема ціни.

“Це Євангеліє Петра Мстиславця 1575 року видання. Взагалі в колекції Ільїна 412 кирилочних стародруків від 16 сторіччя до початку 20. Це дійсно безцінна колекція”, – розповідає завідувачка рідкісних і цінних видань Наталя Зеленська. До речі, життя Ільїна було покладене в основу пригодницького телесеріалу «Синдром дракона»…

Держава конфіскувала колекцію і тут же забула про людину, яка її зібрала. Однак до чергових роковин з дня смерті колекціонера 21 жовтня на зібрані громадою гроші на його могилі встановлять пам’ятний знак.

www.patrioty.org.ua

 

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру