У Вінниці відкрився унікальний Музей української марки

Дата: 01.10.2016
Автор:

Унікальну колекцію передав американець із українським корінням – син хорунжого Армії УНР.

У центрі Вінниці, по вулиці Соборній, 26, відкрили Музей української марки ім.Якова Балабана. Такий музей – єдиний в Україні, і тут представлена найбільша у світі колекція українських марок, яку оцінюють у мільйони доларів. Хоча сам колекціонер Олександр Балабан про вартість своєї колекції та про кількість марок не говорить.

Олександр Балабан – американець з українським корінням. Яків Балабан – його батько, він народився на Вінниччині неподалік Ямполя. Емігрував до Америки. Він збирав марки, а син Олександр продовжив цю справу. Зараз Олександру Яковичу – уже за шістдесят, своїх нащадків він не має, тож хвилювався за збереження унікальної експозиції.

Улітку 2015 року Вінницька міська рада підписала меморандум про співпрацю з Міжнародним благодійним фондом “Музей української марки ім.Якова Балабана”. Ним були закріплені наміри щодо створення у Вінниці унікального музею з однойменною назвою, де розміститься кількатисячна колекція марок філателіста Олександра Балабана. 16 вересня цього року музей відкрили.

- Те, що ви бачите представлене у музеї, це лише 1% від моєї колекції. У дитинстві я бавився американськими марками. Подорослішавши, почав їх збирати, а потім розпочав збирати і українські марки із тризубом. У цій колекції є марка, яка лише одна у світі, і вона представлена тут, у Вінниці. Мaло хто знaє, що колись в Україні не можнa було збирaти мaрки, колись нaвіть стріляли в людей, які мaли мaрки з тризубом, – розповів під час відкриття музею Олександр Балабан.

Колекція марок, яку привіз із Америки до Вінниці Олександр Балабан, розміщена у двох кімнатах. І, як зазначив мер Вінниці Сергій Моргунов – це перший крок до створення повноцінного Музею української марки.
- Ми повинні розвивати цю експозицію, тому що тут далеко не вся колекція, що є у Олександра Балабана. Вінниця свого часу була тимчасовою столицею Української Народної Республіки, тому дуже символічним є те, що Музей української марки відкривається саме у нашому місті, в основі якого колекція Якова Балабана, хорунжого артилерії УНР. Як історик точно можу сказати, що за марками можна вивчати історію нашої країни. Тут є мaрка, нaприклaд з Ростовa-нa-Дону, якa погaшенa тризубом. І нехaй нaм хтось розповідaє, де які укрaїнські землі є, і хто в кого що зaбрaв, – сказав мер Віннці Сергій Моргунов під час відкриття музею.

Нa честь відкриття Музею української марки у Вінниці “Укрпоштa” виготовилa конверти з мaркою, присвяченою новому вінницькому музею. Перші з них погaсили міський голова Сергій Моргунов і колекціонер Олександр Балабан.

Музей працюватиме щодня з 10 до 18, окрім понеділкa. Вхід для школярів і студентів – безплатний. У музеї тaкож можнa придбaти мaрки.
Довідка
Батько Олександра Балабана – Яків Балабан – був хорунжим артилерії Армії УНР. Народився 1898 році у селі Писарівка-Волоська біля Ямполя Вінницької області. Після поразки війська УНР брав участь у повстанському русі. Зокрема, брав участь у битвах під Бродами, Крутами, у “Зимовому поході” у 1918 – 1919 рр. Згодом емігрував до Чехословаччини, потім – до США, де помер в 80-річному віці.
У колекції Балабана є багато цікавих екземплярів:
- Марка “Проголошення Незалежності Карпатської України 15 березня 1939″.
- Марка на авіалист Львів-Відень з надпечаткою авіапошти та печатками львівської пошти на марках Австрії для першої регулярної поштової лінії Відень-Краків-Львів-Київ (1918).
- Поштові марки Західно-Української Народної Республіки
- Марки Російської імперії, але гашені українським тризубом
- Марка Гомеля, який на той час був частиною України.
- Марка 1919 року з Покуття – одна з восьми, які ще збереглися у світі.
У створеній експозиції є екземпляри з лімітованих колекцій, які у світі нині існують тільки в кількох примірниках. Найстаріші марки колекції, гашені в різних українських містах, датовані 1850 роком. Є конверт з поштовим штемпелем – 1830 року.

 www.misto.vn.ua

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 3 від березень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру