Українці готуються святкувати 100-річчя перемоги над московитами у боях на Лисоні

Дата: 30.08.2016
Автор:

Каплиця на Лисоні

На горі Лисоня 100 років тому легіон Українських січових стрільців зазнав значних втрат, але зупинив наступ російського агресора на Бережани.

Тут на їх честь розписали каплицю, повідомляє ”Наш день“. Готуючись до відзначення пам’ятної дати, на Тернопільщині оновлюють меморіальний комплекс.

Загалом на капітальний ремонт пам’ятника січовим стрільцям виділили з бюджетів більше 705 тисяч гривень. Долучилися також і сільські ради Бережанського району. На ремонт каплиці витратили 163 тисячі гривень. Тут замінили вікна, встановили новий купол, а головне – увіковічнили пам’ять про героїв, які віддали життя за свободу та незалежність України.

Творчій групі під керівництвом заслуженого художника України Богдана Ткачика за місяць вдалося майже неможливе: майстри повністю розписали каплицю. Основою іконописної композиції став триптих, на якому зображена історія Української бойової звитяги. Над розписом каплиці працювали також: Богдан Бринський, Михайло Дирбавка, Микола Шевчук, Олег Шупляк та його син Віталій.

 Саме ж відзначення 100-річчя з часу боїв на горі Лисоня відбудеться 2 – 4 вересня у Бережанах, а також безпосередньо на території меморіального комплексу.

Довідково. Бої за гору Лисоня – запеклі бої між російською армією з одного боку та полком українських січових стрільців і австро-угорськими бойовими загонами – з іншого, що відбулись у серпні-вересні 1916 року. У ході битви полк УСС втратив більшість свого складу, проте виконав своє завдання — зупинив наступ російських військ на Бережани, завдавши їм важких втрат.

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру