Трахтемирівський монастир на Канівщині виконував і функції козацького шпиталю, і «дипломатичної резиденції»

Дата: 25.07.2016
Автор:

Трахтемирівський монастир – церковний осередок, що існував у XVI-XVIII ст. ст. неподалік від Трахтемирова на Канівщині. Перша згадка про «Терехтемирівський» (Зарубський) монастир міститься в описі Київського замку 1552 року. Монастир звався тоді Пречистенським (тобто Успіння Богородиці).

В 1590 році Трахтемирівський монастир постановою вального сейму був наданий реєстровим козакам. Перша документальна згадка про намір влаштувати шпиталь для скалічених та хворих козаків відноситься до 1601 року. Постанова Житомирської комісії 1614 р., де зафіксовано, що Трахтемирівський монастир має стати шпиталем, була введена в дію наприкінці 1615 – на початку 1616 років.

Монастир двічі (у травні 1620 і у січні 1621-го) відвідував єрусалимський патріарх Феофан, який висвятив тут на єпископа володимирського та берестейського трахтемирівського архімандрита Єзекиїла Курцевича.

В січні 1625 року в Трахтемирівському монастирі відбулася зустріч митрополита Іова Борецького з Яхією (Олександром) – претендентом на трон Османської імперії. Звідси Яхія відправив посланців до Москви.

У лютому 1649 Трахтемирівський монастир відвідав гетьман Богдан Хмельницький. 1673 року гетьман Петро Дорошенко видав універсал у маєткових справах Трахтемирівського монастиря.

Монастир тимчасово припинив існування, імовірно, між 1678 і 1686 роками.

Гетьман Іван Мазепа універсалом від 1 грудня 1701 року передав переяславському єпископу Захарії Корниловичу володіння Трахтемирівського і Канівського монастирів, серед яких було запустіле містечко Трахтемирів. 1714 року З.Корнилович титулувався «ігуменом трахтемирівським» (суміщення посад ставить під сумнів реальне функціонування Трахтемирівського монастиря у цей час). У XVIII столітті монастир знову відродився і звався Хрестовоздвиженським.

В 1718 році Трахтемирівський монастир зайняли уніати і володіли ним до 1768-го, коли його перебрали православні. Від 1775 року тут розмістилась польська прикордонна митниця, і монастир остаточно припинив своє існування.

Докладних описів монастиря не залишилось. Ретельні археологічні пошуки поки що не дали переконливих результатів, і точне місце Трахтемирівського монастиря досі не з’ясовано – вірогідно, це територія колишнього села Монастирок.

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 3 від березень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру