У Олевську на Поліссі плануються масштабні вшанування 75-річчя створення Поліської Січі

Дата: 29.06.2016
Автор:

Цьогоріч виповнюється 75 років з часу створення в місті Олевськ, що на Поліссі, Олевської республіки та Поліської Січі. 1941 року отаман Тарас Бульба-Боровець зумів створити повстанчу армію, яка налічувала до 10 тисяч вояків, та встановити українську владу у вільній від совітів та німців державі, яка займала терени півночі Житомирщини, сходу Рівненщини та південні райони Білорусі. Відзначається ця подія вперше і на державному рівні в Україні.

«Саме в Олевську було запроваджено українське управління, зорганізовано міліцію, сформовано Українську повстанську армію «Поліська Січ», з середини серпня до середини листопада 1941 року Олевськ був столицею вільної української «республіки» з новими назвами вулиць, яка увійшла в історію під назвою Олевська Республіка. Тут розміщувався бойовий штаб УПА «Поліська Січ» – це приміщення сучасного державного навчального закладу «Олевський професійний ліцей». У штабі на чолі з Бульбою-Боровцем працювали на розбудові республіки відомі полковники УНР: Петро Смородський, Петро Дяченко та інші» – повідомляють олевці.

В столиці Олевської республіки, місті Олевськ, створено організаційний комітет, до якого увійшли чиновники, депутати, активісти та історики. Олевці не плянують обмежитись звичним мітинговим вшануванням, а вирішили облаштувати сквери, встановити погруддя генерала-хорунжого Боровця та меморіальні дошки іншим особам, причетним до становлення республіки.

На жаль, знову на заваді цьому стає відсутність фінансування, але Житомирська ОДА вже шукає шляхи розв’язання. Сподіваємось, що Українська Держава виконає свої ж законодавчі ініціативи, як то закон про вшанування учасників боротьби за незалежність.

За результатами напрацювань організаційної групи Олевська РДА звернулась до голови Житомирської ОДА з проханням сприяння у вшануванні діячів Поліської Січі.

Олевська адміністрація, районна та міська ради, вважають, що на території м. Олевська доцільно:
- облаштувати парк відпочинку (робочі назви: «героїв УПА «Поліська Січ», «Отамана Тараса Боровця (Бульби)», «Олевської Республіки»);
- влаштувати сквер з погруддям отамана Тараса Боровця (Бульби);
- розмістити експозиції, присвячені УПА «Поліська Січ» в колишньому приміщенні штабу та в Олевському народному краєзнавчому музеї (в майбутньому доцільно створити самостійний музей);
- встановити меморіальні дошки у відповідних місцях;
- забезпечити бібліотеки району та області відповідною літературою;
- провести ремонт вулиць, названих на честь Героїв.

Про готовність виділити 10% необхідних для вшанувань коштів повідомила Олевська міська рада, – повідомляє Житомирський обласний провід ОУН.

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 3 від березень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру