Бригаду швидкого реагування Нацгвардії створено за стандартами НАТО, з ветеранів боїв на Донбасі

Дата: 02.06.2016
Автор:

“2 червня на полігоні в Старому отримає бойовий прапор нова військова частина – бригада швидкого реагування Нацгвардії – пише на своїй сторінці у “Фейсбуці” відомий військовий журналіст Юрій Бутусов. – Це революційний проект створення бойової частини нового типу для ведення бойових дій в умовах сучасної війни низької інтенсивності. Завдяки хлопцям з ЗСУ що воюють на передовій, бригада отримала значний час для відбору нових людей та створення з нуля нової частини. Основою бригади є офіцери та солдати, які вже відвоювали в АТО. Як так коротко сказати, що було зроблено за цей час:

1. Розроблено та затверджено концепцію створення та застосування бригади швидкого реагування оптимізованої для виконання бойових завдань в умовах локальної війни. Розроблена організаційно-штатна структура нової частини.

2. Зроблено відбір командного складу частини за наступними критеріями: повага до солдата; досвід АТО; проходження відбору до бригади разом с солдатами; володіння тактикою індивідуальних дій та дій у складі малих груп; навчання по натівських програмах або здатність до вивчення тактики НАТО та англійської мови; усвідомлення необхідності рівних умов служби разом з солдатським та сержантським складом.

3. Створена та працює нова система відбору особового складу за наступними критеріями:
Патріотизм; перевірка мотивації та вольових якостей; чесність; командний дух та взаємодопомога; витривалість; відсутність шкідливих звичок – алкоголь, наркотики. У ході відбору проводиться психологічне тестування під час фізично-психологічних навантажень. Перевіряється не сила – а бажання людини долати труднощі та негаразди, моральні якості. Найстарша людина у бригаді – має 59 років, це людина з залізною силою волі, справжній воїн – Анатолій Скрицький, відомий герой-танкіст.

4. Створений штаб батальону легкої піхоти за стандартом НАТО – тобто зі збільшеною кількістю офіцерів, кожен з яких виконує свої функції самостійно та ініціативно згідно з нормами НАТО – С1 облік особового складу, С2 –розвідувальне відділення, С3 – оперативне, С4 – відділення матеріально-технічного забезпечення, С6 – відділення зв’язку. Створення штабу батальону значно підвищує швидкість прийняття рішень та реагування на зміну тактичної обстановки, оскільки управління приймає тепер рішення наочно контролюючи ситуацію на полі бою, та у реальному масштабі часу. Штаб відпрацьовує роботу за статутами НАТО англійською мовою з використанням натівської військової термінології та тактичних позначок. Робота штабу відпрацьовується з інструкторами з Національної гвардії США та Армії оборони Ізраіля (рівня начальника штабу піхотної бригади). Навчання американці проводять англійською.

5. Створений сержантський корпус бригади. Виховна та мотиваційна робота з особовим складом та управління бійцями на рівні відділення – повністю передано до сфери відповідальності сержантів. Офіцери не втручаються у сферу компетенції сержантів, які виконують завдання самостійно та ініціативно. Сержанти стали основою частини, самостійною структурою, яка забезпечує зв’язок між офіцерськими рішеннями та їх доведенням та виконанням солдатами.

6. Фактичний набір особового складу до бригади розпочався у жовтні 2015-го року. На цей час підготовлена тактичная група для дій на передовій в АТО, на озброєння поступили бронетранспортери, бронеавтомобілі, ведеться підготовка танкових екіпажів та артилерійського підрозділу. Техніка потребує доопрацювання, приведення до повністю боєздатного стану. Звичайно є проблеми з набором людей – це головне. Вимоги до собового складу професійні, контракт укладається на три роки. Так, на однорічний контракт було б знайти людей легше, але ж у людей тут багато вкладають, для держави один рік – це невигідно. За цей час на службу зараховано понад 400 військовослужбовців, ще понад 100 у процесі оформлення документів. Це приблизно з 2 тисяч людей, що звернулись для вступу до бригади. З одного боку це не так багато, у порівнянні з іншими бригадами, з іншого боку, без такого ретельного відбору не можна забезпечити смтандарт мотивації та психологічної стійкості.

7. Створено колектив професійних інструкторів – 6 осіб, які працюють а постійній основі на протязі всього курсу бойової підготовки. Інструктори мають значний практичний досвід роботи з підрозділами ЗСУ, МВС, НГУ, СБУ під час війни.

8. Створено та відпрацьовано новий курс інтенсивної бойової підготовки піхотинця, тривалістю у чотири місяці при 12-14 годинному робочому дні, з нечисленними вихідними днями. Критерії за якими розроблена програма:
Самостійне та ініціативне мислення; ухвалення рішень згідно з стандартними оперативними процедурами; досконале володіння зброєю та вогньова підготовка за сучасними методиками (розрахунок на одного бійця під час курсу підготовки – 1500 набоїв на тиджень); засвоєння тактики індивідуальних дій та тактики малих груп; надбання необхідних навичок саперної справи, маскування, тактичної медицини, виживання.

9. Налагоджені стосунки з громадянським суспільством. Завдяки цьому стимулюється відбір до бригади вмотивованих бійців – зокрема з числа добровольчих загонів, та з числа учасників АТО, що демобілізувались після служби. Спільно з волонтерами створено штатний підрозділ аеророзвідки. Також завдяки волонтерам вирішується багато питань життєдіяльності бригади, вирішити ці проблеми неможливо.

10. Труднощів, звичайно, багато, забезпечення таке ж саме як всюди. Хоча харчування після того як почали самі все робити питань не викликає, до того ж дуже важливо, що волонтери підгодовують системно фруктами та вітамінами, без чого витримати було б важко. Дякуючи пожертвам народу України та роботі волонтерів бійці отримують те, що не може дати поки що держава, Але ставлення до людей та організація вже нові. Хлопці хочуть якомога шивдше вийти на передову для реалзації здобутих навичок у бойових умовах.

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 3 від березень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру