У Львові відкрилася виставка скарбів найдавнішого місцевого храму

Дата: 14.02.2016
Автор:

У Львові у виставковій залі Музею історії релігії (пл. Музейна,1) 12 лютого о 16:00  відкрилася виставка “Скарби княжої церкви св. Миколая у Львові”.

Про це пише Depo.Львів з посиланням на прес-службу Львівської міської ради.

Ідея експозиції унікальних пам’яток сакральної скульптури та іконографії реалізована в рамках мистецького проекту народного художника України Мирослава Отковича “Нація, історія, культура” за спільною ініціативою духовенства, церковної громади та науковців, що досліджують історію найдавнішого православного храму Львова.

На виставці представлять пам’ятки церковного значення, богослужбової літератури, нотних записів Княжого храму св. Миколая. Вперше за кількасот років відвідувачі музею зможуть побачити відреставровані скульптури ангелів з рококового вівтаря чи іконостасу другої половини XVIII ст., що не зберігся до нашого часу.

“Ідея виставки, ініційованої спільно з “Мистецьким фондом імені короля Данила”, зумовлена новим етапом досліджень історії православної громади та сакрального простору давнього княжого храму. Адже особливий статус церкви св. Миколая у Львові сягає витоками княжої доби та безпосередньо пов’язаний із вшануванням великого святителя Христової Церкви як патрона української князівської династії”, – розповідає дослідник історії храму, директор Наукової бібліотеки ЛНУ ім. Івана Франка Василь Кметь.

Окремої уваги заслуговує й іконопис найдавнішої відомої на сьогодні хоругви з міського храму – 1760 р., віднайденої у сховках ХІХ-початку ХХ ст., який також представлять на експозиції. На одному боці хоругви – образ святителя Миколая. Це унікальне зображення, найімовірніше – копія давньої намісної ікони, оригінал якої не зберігся до нашого часу.

Depo.Львів

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру