Черкащанина з полку “Азов” посмертно нагородили відзнакою “Народний Герой України”

Дата: 19.11.2015
Автор:

Народний Герой України - "азовець" Сергій Амброс

Черкащанина Сергія Амброса, бійця полку “Азов”, посмертно нагородили відзнакою “Народний Герой України” – цією новиною поділилися у соцмережах побратими Амброса.  

Нагородження відбулося у Чонгарі – в “буферній зоні” на межі з окупованим Кримом – нині “азовці” несуть тут чергування на блокпостах і вже відзначилися у кількох гучних затриманнях ворогів України та контрабандистів. Сюди прибули і запрошені “азовці” з Черкащини та Миколаївщини  – ті, хто служив з Амбросом в одній чоті.

“Нагорода була вручена дівчині Сергія та його рідному брату, – розповів один з учасників події. – Нам всім дуже не вистачає Амброса, і ми назавжди запам’ятаємо його гордий життєвий шлях!..”

Довідка: 

Молодший лейтенант Сергій Амброс загинув від осколків міноментної міни у бою в Широкіному під Маріуполем 18 лютого 2015 року.

Ім’я Амброса викарбувано на пам’ятному знаку, що встановлений у Соборному сквері в Черкасах. На фасаді школи, в якій він навчався, 14 жовтня 2015 року встановили меморіальну дошку.

23 лютого 2015 року матч чемпіонату Черкаської області з футболу між ФК «Дніпро» (Черкаси) та ФК «Звенигородка» був присвячений пам’яті Сергія Амброса. На честь Амброса 19 вересня 2015 року було проведено перший в Україні турнір командних кулачних боїв «Сильна Nація» під час патріотичного фестивалю «Повстанець», який відбувався на території бази«Дахнівська Січ».

10 липня 2015 року Сергій Амброс посмертно нагороджений орденом «За мужність» III ступеня «за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі».

Нагорода "Народний Герой України" виготовляється у двох модифікаціях: червоно-чорна стрічка на колодці — для воїнів, що зі зброєю в руках захищали українську землю; жовто-блакитна стрічка на колодці — для волонтерів та медиків.

 Орден «Народний Герой України», яким нині посмертно нагороджено Сергія Амброса — українська недержавна нагорода, запроваджена в 2015 році. Має форму тризуба з накладеним по центру піднятим мечем – підвіски орденської планки з червоно-чорною стрічкою. 

Орден виготовлений зі срібла 925 проби, кожна нагорода має індивідуальний номер та елементи захисту. Всього було виготовлено 100 орденів. Срібло для виготовлення Орденів збирали представники з 16 країн світу. Зокрема, український боксер В’ячеслав Узелков передав на виготовлення Ордена свою срібну медаль, яку отримав на Чемпіонаті Європи з боксу 2002 року.

Ярослав ЗВЕНИГОРА

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , , , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 3 від березень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру