У Вашингтоні освятили спроектований українкою меморіал жертвам Голодомору

Дата: 08.11.2015
Автор:

7 листопада у Вашингтоні (США) освятили меморіал жертвам Голодомору. На кам’яній брилі з барельєфом пшеничного поля  викарбувано напис: «Голод-геноцид в Україні: Пам’яті мільйонів невинних жертв штучно створеного голоду, запланованого й здійсненого в Україні тоталітарним режимом Сталіна».

 На відкритті були присутні представники американської та української громад, української влади.

Над Меморіалом працювала архітекторка з діаспори Лариса Курилас, дочка українського вчителя і ветеринара, яка виросла у Вітоні, штат Іллінойс. Вона одна з небагатьох жінок-архітекторів, які розробили сучасні пам’ятники у Вашингтоні.

Для Лариси та інших українців Америки, цей меморіал має важливе значення. Вони намагаються донести всьому світу інформацію про страшні вчинки Йосипа Сталіна. А для Курилас, для якої типовими проектами завжди були будинки та церкви, меморіал є ще й найбільш важливим завданням у її кар’єрі.

Авторка вирішила зобразити поле пшениці на бронзовій стіні майже 10 метрів заввишки, що в буквальному і переносному сенсі символізує Голодомор, відображаючи перехід від щедрого врожаю до дефіциту та голоду. «Символізм пшениці в Україні дуже сильний, оскільки саме ця нація вважається житницею Європи, — каже архітекторка. — Пшениця використовувалась як політична зброя проти українців».

Для створення Меморіалу пшеницю пофарбували у білий колір та зісканували лазерним 3D-сканером. Потім зображення імпортували у комп’ютер, який розробив форму для створення бронзового рельєфу.

«Геноцид штучним голодом призвів до непоправних демографічних, культурних та ментальних втрат. Втім сам факт, що Сталін так і не зумів повністю зламати українців, не дав можливості диктатору змінити за власним бажанням конфігурацію всього вільного світу, — пояснює історик Володимир В’ятрович. — Виснажені Другою світовою війною та масовим військовим спротивом на західноукраїнських землях, повстаннями у ГУЛАГу, комуністи змогли встановити червоні уряди майже половині Європи. Але вони вже не мали сили на реалізацію геноцидів, подібних Голодомору, та масових репресій, подібних Великому Терору 1937-38 років”.

Ще у вересні 2012 року Вашингтоні міська комісія з планування дала остаточну згоду на спорудження пам’ятника жертвам Голодомору в Україні у 1932-33 років у центральному районі столиці Сполучених Штатів. Закон щодо зведення Меморіалу був ухвалений у Конгресі ще 2005 року, президент Джордж Буш підписав його у жовтні 2006 року.

За матеріалами VidiaUA ModnaThe Washington Post

 

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру