Інститут національної пам’яті відкриває у Києві виставку “Українська Друга світова”

Дата: 28.09.2015
Автор:

Більше 6-ти мільйонів солдатів у шістьох арміях на всіх фронтах від Атлантики до Тихого океану – яку роль відіграли ці українці у світовому протистоянні? Вперше історики представляють український вимір тієї війни.

Виставка «Українська Друга світова» створена спільними зусиллями Українського інституту національної пам’яті та Центру досліджень визвольного руху. На початку вересня вона відбулася у Львові у рамках Форуму видавців. У Києві виставка працюватиме на площі перед Київською міською державною адміністрацією.

 

Експозиція, до якої увійшли архівні фото та документи, вперше представляє український вимір Другої світової війни. Від 1 вересня 1939 р., коли українці у складі Війська Польського стали до бою з гітлерівськими агресорами, до останніх пострілів на Далекому Сході – у війні з Японією. Символічно, що саме українець — генерал Кузьма Дерев’янко поставив підпис від імені СРСР на фінальному документі війни — Акті про капітуляцію Японії 2 вересня 1945 р. У центрі уваги експозиції – передусім Україна й роль українців у Другій світовій, внесок українського народу в перемогу над нацизмом на всіх фронтах – від Атлантики до Тихого океану.

Якщо стежити за російськими мас-медіа, складається враження, що Друга світова війна ніколи не закінчувалася. Що страшна загроза фашизму досі висить над світом, тільки її епіцентр перемістився з Берліна до Києва. Мова російських ЗМІ переповнена словами, запозиченими із термінології пропаганди Другої світової війни: фашисти — ті, хто біля влади в Києві, каратєлі – українська армія, пособнікі — ті, хто підтримують українську владу. Ці слова апелюють до міфів, які досі лишаються в свідомості багатьох. Саме на ці стереотипи опирається Путін, проводячи агресію проти України. Тому доки в свідомості українців існуватимуть міфи, зокрема, пов’язані з Другою світовою, до тих пір нами будуть маніпулювати і нас розколювати. Щоб спростовувати ці небезпечні міфи, Український інститут національної пам’яті підготував цю виставку», – сказав Голова УІНП Володимир В’ятрович.

Відкриття відбудеться 29 вересня, о 14.00, на площі перед КМДА (Хрещатик, 36) за участі Голови УІНП, співавтора виставки Володимира В’ятровича, істориків-авторів виставки Сергія Громенка, Максима Майорова, Василя Павлова, Вікторії Яременко (Український інститут національної пам’яті) та Ігоря Бігуна (Центр досліджень визвольного руху).

Виставка Українська Друга світова триватиме до 6 жовтня.

www.cdvr.org.ua

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 3 від березень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру