З-за відсутності єдиного лідера банди бойовиків на Донбасі вступають у збройні сутички одна з одною

Дата: 20.11.2014
Автор:

За відсутності сильного лідера, — авторитета, який міг би згуртувати людей навколо себе, групи сепаратистів почали ворогувати між собою, намагаючись взяти під контроль джерела ресурсів ще на початку цього року, коли на сході країни розпочався конфлікт.

Волонтер та член кримського народного батальйону Родіон Шовкошитний вважає, що однією з причин, чому серед терористів постійно виникають чвари, є те, що в них немає лідера, а на територіях самопроголошених Луганської народної республіки (ЛНР) та Донецької народної республіки (ДНР) — єдиного мозкового центру.

«В ЛНР та ДНР немає єдиного штабу. В них немає лідера», — заявив Шовкошитний.

«[Олександр] Захарченко та його ДНР контролюють лише Донецьк. Вони не мають жодного впливу на угрупування, які зосередилися в інших районах області. Інколи справа доходить до абсурду. Наприклад, спочатку [терористичне угрупування] “Оплот” ворогувало з [терористичним загоном] “Восток”. Потім вони об’єднались і разом почали воювати проти донських козаків [з Всевеликого Війська Донського]. Аналогічна ситуація склалася і в Луганську. У місті є кілька незалежних банд, які поділили його територію на зони впливу — саме так роблять організовані злочинні угрупування».

 ”Всевелике Військо Донське” — так звана Донська Республіка, або донські козаки, є одним з найбільш впливових угрупувань на території Луганська. Дмитро Снєгирьов, керівник громадської організації “Права справа”, розповів, що лідер козаків Микола Козіцин не визнає ЛНР, вважаючи цю територію частиною Новоросії — утворення, яке об’єднує дві невизнані республіки.

«Козіцин і його козаки контролюють майже всю Луганщину, — заявив Снєгирьов. — Вони входять до “Всевеликого Війська Донського”. В Адміністрації Президента РФ навіть є спеціальний куратор, який координує їхні дії. Донські козаки підтримують жорстку дисципліну в своїх лавах, мають чітку ієрархію і збираються і далі воювати з українською армією. Їхня мета — загарбати територію, яка простягнулася від Донбасу до Криму».

За словами Снєгирьова, сутички між бойовиками виникають далеко не через ідеологічні розбіжності. Це все ширма. Реальна причина більш прозаїчна: терористи просто викачують гроші та ресурси з окупованих територій. Вони б’ються між собою за землю та контроль над грошовими потоками.

«Причиною постійних конфліктів між бойовиками є не їхні ідеологічні уподобання, — заявив Снєгирьов. — Це все казочки для преси. Насправді, вони просто хочуть підім’яти під себе місцевий бізнес, прибрати до рук заводи та фабрики. Саме через це угрупування і ворогують між собою».

Луганський журналіст Євген Спірін, який був змушений перебратися до Києва, каже, що бойовики вимагають гроші у водіїв вантажівок за проїзд через блокпости, а інколи навіть забирають у людей машини.

«Фінустанови в регіоні не працюють. У людей немає грошей. Їх передають родичі, домовляючись з провідниками потягів. Та терористи чхати на це хотіли, вони просто забирають у людини машину, і все. Саме так і сталося нещодавно в Алчевську. Водії вантажівок, які роблять рейси на окуповані території, дуже ризикують, бо їхня доля цілковито залежить від настрою сепаратистів. Інколи вони вимагають грошей, інколи пропускають вантажівки просто так, а інколи конфіскують машину разом із вантажем», — росказав Спірін кореспонденту SETimes.

За словами Шовкошитного, конфіскувати товар терористи можуть, тільки якщо повністю контролюють територію.

«Не дивно, що між ними точиться така боротьба, — сказав він. — Подивіться на окуповані території на мапі — там можна намалювати з десяток ДНР та ЛНР».

www.ukraine.setimes.com

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags:



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 3 від березень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру