У Вінниці вулиці названі на честь генерала УНР та дослідника Голодомору

Дата: 03.09.2014
Автор:

Дві нові вулиці мікрорайону Поділля отримали назви на честь земляків – генерала Якова Гандзюка та професора Іллі Шульги.

Відповідне рішення ухвалила Вінницька міська рада на черговій сесії. Генерал Гандзюк був військовим діячем УНР, професор Шульга – перший, хто почав досліджувати Голодомор 1932-1933 років на Поділлі.

Сьогодні вибір назви вулиці для кожного населеного пункту має особливе значення, адже в світлі подій, які нині відбуваються у нашій державі, на тлі патріотичного піднесення – кожна громада прагне увіковічнити в пам’яті тих людей, які були віддані своїй державі і були справжніми патріотами України.Такими громадянами були й генерал УНР Яків Гандзюк та професор Ілля Шульга. Саме на їхню честь сьогоднішнім рішенням сесії міської ради названі дві запроектовані вулиці у мікрорайоні Поділля.

Генерал Яків Григорович Гандзюк – уродженець Поділля. Пройшов Російсько-Японську війну 1904 – 1905 рр. У Першій світовій війні воював за Українську Народну республіку проти більшовиків. В грудні 1917-го зайняв посаду командира 1-го Українського корпусу армії УНР. За час війни отримав дев’ять поранень, але загинув не в бою. Його разом з іншими досить високими військовими посадовцями схопили більшовики і запропонували перейти на їхній бік. Полонені рішуче відмовились зраджувати своїй країні. «Ви помилилися, бо ми українці, — сказав генерал Гандзюк — і нам зрозумілі причини, що змусили вас воювати з нами». Після цього їх розстріляли. На тілі генерала Гандзюка було знайдено 12 багнетних ран. Розстріляних знайшли в спільній могилі на однім із кладовищ та перепоховали з військовими почестями на цвинтарі Видубицького монастиря Києва.

Ілля Гаврилович Шульга – історик, доктор історичних наук, професор, Заслужений діяч вищої школи УРСР. У 1972 році переїхав до Вінниці і останні 20 років свого життя жив у Вінниці. Відомий дослідник та науковець. Очолював кафедру історії Вінницького педагогічного інституту. Брав активну участь у роботі краєзнавчого товариства «Поділля» та Товариства української молоді ім. Т.Г.Шевченка. Велику увагу приділяв педагогічній діяльності, розвитку краєзнавства, вивчав проблеми функціонування подільського села. Але найголовнішою його працею стало дослідження Голодомору на Вінниччині. Цією справою він зайнявся одразу, як тільки стали доступними для загалу джерела з історії України XX століття. У вересні 1990 року вперше в Україні відбувся Міжнародний симпозіум про Голодомор 1932-1933 років, учасникам якого запам’ятався блискучий виступ професора Шульги. Його науковий доробок становить понад 100 публікацій у різних виданнях, автор ряду монографій. Серед них – «Людомор на Поділлі». Помер у Вінниці 1993-го року.
http://vinnitsaok.com.ua

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags:



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 3 від березень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру