Чому українцям варто приїхати на “Бандерштат-2014″

Дата: 04.07.2014
Автор:

Традиційний для Волині «Бандерштат» цього року стане восьмим фестивалем та буде істинно особливим. Після трагічних подій у країні організатори вирішили «перезавантажити» націю та почати змінювати свідомість людей.

З 1 по 3 серпня кожен меломан зможе не лише насолодитися музикою, відвідати гутірки та послухати поезію, а й зробити перші кроки до виховання у собі свідомого українця, патріота та достойного сина Батьківщини. Про те, як бути активним українцем та будувати нову державу, журналісту «Молодіжного Порталу Волині» розповів арт-директор  фестивалю Сергій «Колос» Мартинюк.

Чим Бандерштат-14 здивує поціновувачів музики?

- Ми ніколи не ставили перед собою ціль здивувати слухача. Ми  давали можливість кожному молодому українцю побувати не просто на розважальному заході, а на кількаденному громадсько-мистецькому інтерактивному майданчику. А так у нас традиційно багато молодих гуртів, звісно, імениті хедлайнери, серед яких цьогоріч Скрябін, Кому Вниз, Моторрола, Був’є (новий проект Сашка Положинського) та гості з Ірландії, культові представники європейського фолк-металу,  Cruachan. Стилістично гурти в нас дуже різні, тому надіємося, що вгодити зможемо всім.

Говорячи про гурти: в обговоренні (у групі Бандерштату Вконтактітриває запекла боротьба “за” і “проти” Ляпіса Трубецького. Ми все-таки побачимо його на сцені фесту?

- Гурт, який став культовим за останні роки і який дуже гучно звучав під час останніх революційних подій в державі, все-таки більше вписується у формат фестивалю, ніж не вписується. Ми робили все можливе, щоб Ляпіс, попри неоднозначність сприйняття публікою, таки потрапив до на фестиваль. На жаль, нам не вдалося.

А хто запропонував запросити Cruachan? Як вам вдалося їх умовити? Вони готують щось спеціальне для України?

- Cruachan запросили наші хороші друзі з Києва, які вже неодноразово допомагали Бандерштату. То має стати однією з родзинок цьогорічного фестивалю і, безперечно, хорошим сюрпризом для поціновувачів важкої музики. Все-таки, гуртів європейського рівня на нашій сцені ще не було. Щодо чогось спеціального для України, то ірландські музиканти наразі міркують над цим.

Щороку на фестивалі тривають різноманітні оздоровчо-спортивні акції. Що планується цього року?

- Як і щороку, чималу часту денної програми ми присвятимо спортивній частині. Традиційна для нас ідея -  сповідування культу здорового способу життя та безалкогольний формат фестивалю передбачають наявність відповідної програми для наших відвідувачів. Спортивні змагання командного характеру, «силові» конкурси, показові виступи різносторонніх колективів – наразі ця частина фестивальної програми формується, і ми детально будемо розповідати про неї впродовж того часу, який лишився до фестивалю.

Окрім музикантів, ви плануєте запросити і політиків. За Дмитра Яроша на Бандерштаті проголосувало більше тисячі людей. Політик приїде на фест?

- Якщо нам вдасться домовитися з лідером «Правого Сектору», Дмитра Яроша ми побачимо на гутірковій частині фестивалю. Формат зустрічі ми визначимо, а от щодо співів, то політик зможе випробувати свої сили на вокальному конкурсі, який запланований на Бандерштаті, або ж на нічній акустичній сцені нашого заходу ;) .

На голосуванні були й інші імена: Притула, Ляшко... Плануєте їх запросити?

- Поки що з цими та іншими відомими українцями ведуться активні перемовини. Вже найближчим часом ми почнемо оголошувати перших «гутіркових» зірок. Цього року хочеться зробити вагомий акцент саме на цю частину фестивалю. Ми ніколи не були суто розважальним заходом, завжди намагалися дати кожному з наших учасників можливість  долучитися до інтелектуальних дискусій і проявити себе як українця з позицією та власною думкою.

Які 5 основних причин, щоб відвідати Бандерштат-2014?

- Я при потребі можу назвати і три десятки причин, але цьогоріч зазначу тільки одну. З огляду на події в державі та на актуальність ідей, які з року в рік пропагує фестиваль, Бандерштат «Перезавантаження» має стати платформою спілкування між людьми, які будуватимуть нашу державу. Молоді фахівці з різних сфер життя -  від політики до культури, від економіки до військової справи… Нинішня ситуація в Україні вимагає від нас належної уваги, згуртованості, пошуків нових механізмів роботи та суспільного руху вперед. Тому ми потребуємо на Бандерштаті кожного українця, кому небайдужа доля нашої держави.

У вашій групі Вконтакті багато постів про волинян на сході, бойові дії і т.і. Ви плануєте пожертвувати кошти, виручені із продажу квитків чи ви лише морально підтримуєте вояк?

- Так, сьогодні дуже багато «бандерштатівців» перебувають там, де «гаряче». Тому кошти, які будуть отримані оргкомітетом фестивалю,  підуть на підтримку наших бійців.

Людмила КОРНІЄВИЧ, Молодіжний портал Волині

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру