Сумний ювілей: 305 років тому московська солдатня зруйнувала Запорозьку Січ

Дата: 09.05.2014
Автор:

Виповнюється 305 років з дня зруйнування російськими військами Запорозької Січі.

В ході війни між Росією і Швецією гетьман Мазепа і кошовий отаман Кость Гордієнко перейшли на сторону Карла XІІ. 23 квітня 1709 року запорожці відзначилися в бою під Сокілкою, а згодом допомагали шведам у битві під Полтавою.

8 травня 1709 р. царські війська за наказом Петра І захопили Січ, 14 травня зруйнували її укріплення, вивезли артилерію і військове майно. Частина запорізьких козаків переселилася на територію Кримського ханства в місто Олешки.

Причиною знищення Запорізької Січі була несумісність автономного існування Січі в складі Російський імперії. Січ відігравала роль натхненника республіканських ідей у країні. Самі запорожці чинили опір в захопленні їхніх земель поміщиками і царським урядом.

25 травня 1709 року, коли запорожці вже склали зброю, росіяни увірвалися до Січі й учинили там страшну різанину. Частині запорожців удалося втекти. В результаті цієї навали 26 курінних отаманів і 250 простих козаків потрапили в полон (з них 156 осіб страчено, а інших відправлено до Сибіру).

Московські війська забрали 40 гармат, 12 гаківниць, 62 рушниці, 13 прапорів і всі інші військові знаряддя. Наостанок вони зруйнували укріплення й спалили курені. Чортомлицька Січ перестала існувати.

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags:



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру