65 років під землею: історики відновлюють архів Служби безпеки ОУН

Дата: 25.03.2014
Автор:

Біля тисячі документів Служби безпеки Організації українських націоналістів, які нещодавно відкопали у бідоні на Тернопільщині, Центр досліджень визвольного руху розпочав реставрувати та описувати.

За словами дослідників, в основному документи збереглися досить добре, хоч перебували під землею у пошкодженому іржею та водою бідоні майже 65 років. Проте частина архіву таки потребуватиме складної і тривалої реставрації.

Цей архів належав Бережанській надрайонній референтурі Служби безпеки ОУН, більшість матеріалів датовані 1947-1949 рр. У ньому документи, які розповідають про діяльність повстанців у Бережанському, Козівському та Підгаєцькому районах Тернопільщини.

Важливу групу документів становлять списки загиблих та некрологи на кілька сотень імен у вигляді біографічних довідок. «Дуже важливо зберегти кожен некролог, — розповідає керівник архіву Центру досліджень визвольного руху Андрій Усач. — Люди, які втратили своїх рідних, зможуть дізнатися, коли і як вони загинули. Серед документів є багато даних про працівників референтури Служби безпеки, біографічні довідки підпільників ОУН та повстанців УПА із Бережанщини за період 1944-1947 років».

Серед документів також протоколи допиту підозрілих осіб, картотеки з інформацією про людей, що займалися агентурною діяльністю на користь ворога, різноманітні компрометуючі матеріали.

Як розповів історик, директор музею-меморіалу «Тюрма на Лонцького» Руслан Забілий, в знайденому архіві збереглися підпільні видання та листівки, а також навчальні матеріали Служби безпеки ОУН.

«За допомогою знайдених документів у науковців є можливість реконструювати роботу референтури СБ ОУН впродовж трьох років на локальній території: від первісного накопичення інформації, організації та проведення слідчих дій до практичних кроків з нейтралізації ворожої агентури, розвідувальних і контррозвідувальних заходів», — вважає Руслан Забілий.

Всього збірка налічує до тисячі документів. Їх передали до Архіву Центр досліджень визвольного руху, де зараз триває робота реставраторів та науковців. Після цього документи оцифрують та оприлюднять на сайті Електронного архіву визвольного руху avr.org.ua.

Нагадаємо, що Центр досліджень визвольного руху — незалежна наукова громадська організація, що вивчає різноманітні аспекти українського визвольного руху в ХХ столітті, політику національної пам’яті та процеси подолання наслідків тоталітарного минулого в країнах колишнього СРСР, Центральної та Східної Європи. З 2012 року ЦДВР є членом Європейської платформи пам’яті та сумління. Архів ЦДВР збергіає документальні, речові, фото- та відеосвідчення про визвольну боротьбу ОУН та УПА, діяльність репресивних структур на території України, дисидентський рух та масовий демократичний рух кінця 1980-х — початку 1990-х.

Прес-центр Центру досліджень визвольного руху

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру