У Вінниці майстер з народу вирізьбив понад 200 зображень Шевченкіани… німецькою армійською бритвою

Дата: 19.02.2014
Автор:

Справжній подив викликала у відвідувачів виставка дряпанок і різьблених картин Петра Пипи, яка днями відкрилась у Вінницькому обласному краєзнавчому музеї. “Шевченкіана Петра Пипи” зібрала 204 дряпанки і більше десятка дерев’яних панно.
Виставка приурочена до 200-річчя з дня народження великого Кобзаря, який відзначатиметься у березні 2014 року. За словами працівників музею, унікальність цієї виставки у тому, що не кожна жінка володіє технікою дряпання, а тут чоловік за рік створив цілу колекцію.
Художньою обробкою дерева Петро Васильович займається понад 14 років, а техніку дряпанки (видряпування гострим предметом візерунку на фарбованій горіхом шкаралупі. – Авт.) опанував близько 10 років тому. Фахівці оцінюють його роботи як високопрофесійні, хоча спеціальної художньої освіти різьбяр не має.
Над шевченківською колекцією Петро Пипа працював майже рік. При цьому точних реалістичних копій не робив.

Дряпанки роботи вінницького майстра


- Навчитись працювати у таких техніках не важко, варто лише мати хист до малювання, – розповідає Петро Пипа. – Кожна з них зроблена від душі, від щирого серця. Щодня виготовляв по одній дряпанці. Чому обрав шевченківську тему? Дуже просто. У будь-яку годину, у будь-який час і для будь-якого покоління Тарас Шевченко залишається актуальним. Найбільше мене вражають його епізоди із життя. Зокрема ті, які він провів на самоті. Я якось у шлюпці провів 12 годин (майстер у минулому був мореплавцем – Авт.) і прожив життя по-новому, а Тарас Шевченко роками зоставався на чужині, без рідних, листів і мови.
Видряпував зображення Петро Васильович армійською німецькою бритвою 1940-их років. Каже, що вона не тупиться. Гусячу шкаралупу для дряпинок фарбував розчином із горіхового листя.
Певний час не вдавався різьблений автопортрет поета, а згодом завершив його фактично за день. Дряпанки майстра можна згрупувати у кілька блоків: 30 дряпанок на тему дитинства Тараса Шевченка – “У бур’янах”; 30 автопортретів і 10 зображень Шевченка; 70 авторських копій художніх робіт Шевченка; ілюстрації до творів Шевченка.
Виставка працюватиме до другого березня. Далі вона переїде до музею писанки, що у Коломиї.

Ольга ОЛЬХОВА

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру