У Європі зрозуміли: проблема України може стати проблемою ЄС

Дата: 23.01.2014
Автор:

Ситуація в Україні в разі відсутності діалогу між учасниками протистояння може повністю вийти з-під контролю влади і опозиції, і може мати надзвичайно трагічні наслідки не тільки для українців, а й для Євросоюзу.
Таку думку висловив колишній Президент Польщі Олександр Кваснєвський в інтерв’ю польському телеканалу TVN24 Biznes i Świat в швейцарському Давосі.
“Нам насправді загрожує велика трагедія. Думаю, що європейські дипломати, дипломати сусідніх країн і Польщі повинні бути дуже чутливими до цих справ. Ми можемо опинитися в такій спіралі подій, яку вже не вдасться зупинити”, – сказав він, коментуючи останні події в Україні.
Кваснєвський підкреслив, що наслідки такого розвитку ситуації відчують “всі”, і вони матимуть не тільки “моральний” характер через т , що в Україні гинуть невинні люди, але також можлива “хвиля міграції та економічні проблеми”.
Екс-президент назвав першочерговим завданням в Україні припинити насильство і почати справжній діалог між владою та опозицією для того, щоб знайти вихід з нинішньої політичної кризи.
“Сьогодні цього діалогу немає, він багато в чому уявний, навіть якщо відбуваються якісь зустрічі”, – сказав Кваснєвський, заявивши також про “абсолютну відсутність” довіри між учасниками тих переговорів.
Він також звернув увагу на те, що в Україні є три, а не дві сторони протистояння, нагадавши про громадський сектор, у якого є свої тверді очікування і для якого опозиційні політики “теж не є улюбленим партнером”.
“Те, що відбувається в Україні, може повністю вийти з-під контролю як влади, так і лідерів опозиції, а тоді важко буде це виправити і повернутися до стану нормальності”, – сказав він.
Кваснєвський зазначив, що українці в першу чергу повинні домовитися між собою, зазначивши, що представники Євросоюзу – у разі такої необхідності – готові сприяти переговорам.
“У першу чергу потрібно зупинити насильство, а в другу – сісти за стіл переговорів, тому що нам насправді загрожує велика трагедія”, – підкреслив екс-президент.
У свою чергу польський депутат Європейського парламенту Павел Коваль заявляє, що події в Україні є перевіркою на здатність мобілізації Європейського Союзу.
“Найсерйозніша криза у наших кордонів з 1989 року? Ми перевіряємо на практиці, чи вміємо ми мобілізовувати ЄС. Пропозиції, тим часом, гіркі”, – написав він у своєму мікроблозі в Twitter в четвер вночі, додавши пізніше: “Якось важко з цим усім заснути”.
“Потрібно політичний наступ глав ЄС. По телефону, в твітерах, в будні дні, по неділях, на канікулах”, – додав Коваль.

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру