Де “загубився” ескіз пам’ятника В’ячеславові Чорноволу в Черкасах?!

Дата: 22.12.2013
Автор:

Володимир Шиятий, депутат з групи «Вільних демократів», звернувся до секретаря Черкаської міської ради комуніста Віктора Білоусова із запитом. Він просить надати інформацію щодо виконання пункту Програми соціально-економічного розвитку, яким передбачено «провести конкурс на кращу ескіз-ідею (модель) пам’ятника В’ячеславу Чорноволу».

За словами Володимира Шиятого, цей пункт закладали в Програму соціально-економічного розвитку за мерства Сергія Одарича. Цього року передбачалося провести конкурс на найкращий ескіз пам’ятнику видатного українця, нашого земляка, лідера Народного Руху України, В’ячеслава Чорновола. Однак по сьогоднішній день невідомо чи оголошувався цей конкурс, надавалися пропозиції від митців, які результати конкурсу тощо.

Нагадаємо, в Черкасах з ініціативи громадськості та за підтримки міського голови Сергія Одарича була перейменована вулиця Енгельса на В’ячеслава Чорновола. До речі, проти перейменування активно виступали комуністи на чолі з Віктором Білоусовим.

Планувалося встановити й пам’ятник В’ячеславу Максимовичу. Для цього запланували спершу провести конкурс на кращу ескізну модель скульптури.

Однак у квітні до влади в Черкасах прийшов комуніст Віктор Білоусов…

 

Довідка: В’ячеслав Чорновіл – український політик, публіцист, літературний критик, діяч руху опору проти русифікації та національної дискримінації українського народу, політичний в’язень СРСР. Провідник українського національно-демократичного визвольного руху кінця 80-х — 90-х років. Народився 24 грудня 1937 року у с. Єрки Катеринопільського району Черкащини.

Ініціатор проголошення Декларації про державний суверенітет України 16 липня 1990 р. та Акту проголошення Незалежності України 24 серпня 1991 р.

Разом із іншими видатними діячами започаткував в Україні національно-визвольний рух шістдесятників та дисидентів. Засновник та головний редактор підпільного українського часопису «Український вісник». Член Української Гельсінської групи. Один із ініціаторів створення Української гельсінської спілки. Кілька разів ув’язнений за «антирадянську пропаґанду». Перебував у мордовських таборах суворого режиму і на засланні. Сумарно пробув у неволі 17 років. У 1990-92 рр. — голова Львівської обласної ради. Народний депутат України з березня 1990 року.

Кандидат у Президенти України на виборах 1991 р. (2 місце, 7 420 727 голосів або 23,27%). З 1992 р. і до смерті — голова Народного Руху України. З 1995 року член української делегації в Парламентській Асамблеї Ради Європи.

За матеріалами www.pvd.ck.ua

 

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру