25 років тому здійснив свій перший політ український літак «Мрія» – найбільший у світі, прозваний НАТО «Козаком»…

Дата: 21.12.2013
Автор:

21 грудня 1988 року дослідний зразок найбільшого діючого літака у світі Ан-225 “Мрія” (Україна, Київський авіаційний завод «Авіант») здійснив перший політ. Кодове ім’я у класифікації НАТО – «Cossack». 

А перший комерційний політ «Мрія» здійснила 31 січня 2002 року з німецького Штутгарта до королівства Оман з 187,5-тонним вантажем продуктів харчування для американських військових, розташованих у країні. Відтоді Ан-225 став на ряду з «Русланом» «робочою конячкою» в парку літаків «Авіаліній Антонова» завдяки можливості транспортування об’єктів, що раніше не можна було перевезти повітрям, таких як локомотиви і 150-тонні генератори. Можливість швидкого транспортування великогабаритних вантажів, що необхідні постраждалим від стихійних лих, забезпечило літаку репутацію цінного помічника для гуманітарних організацій.
Починаючи з липня 2003 року Ан-225, разом з літаками Ан-124, відвантажив понад 800 тонн обладнання для гуманітарних місій в Іраку. Ан-225 також був залучений урядом США для транспортування військового забезпечення на Близький Схід для підтримки коаліційних військ.
У серпні 2009 року «Мрія» була занесена до Книги рекордів Гіннесса за перевезення найбільшого в історії авіації моновантажу загальною вагою в 187,6 тонни. Це був генератор вагою у 174 тонни, що транспортувався разом із спеціальною рамою з німецького Франкфурта в Єреван, для нової вірменської електростанції. Екіпаж літака отримав сертифікат, що свідчить про внесення рекорду судна в «Книгу рекордів Гіннеса».
10 червня 2010 на замовлення однієї з провідних фрейтфорвардингових і логістичних компаній GEODIS WILSON A/S українським літаком Ан-225 був перевезений найдовший вантаж в історії повітряних перевезень — дві лопаті вітряка довжиною 42,1 м кожна з Китаю (аеропорт м. Шицзячжуан) в Данію (аеропорт Воєнс/Скридструп).
25 березня 2011 року літак Ан-225 авіакомпанії «Авіалінії Антонова» доставив до Японії гуманітарні вантажі, генератори і техніку загальною масою 140 тонн для постраждалих від землетрусів та цунамі, на замовлення уряду Франції.
У жовтні 2012 літак доставив до Душанбе обладнання для Нурецкої гідроелектростанції, виготовлене в Харкові, ВАТ «Корпорація ТУРБОАТОМ». Вантаж загальною вагою 125 тонн складався з колеса турбіни масою 57 тонн, кришки турбіни 36 тонн і супутнього обладнання. Тільки Ан−225 міг доставити такий вантаж до місця призначення за один рейс.
Всього Ан-225 «Мрія» встановив 240 світових рекордів, що є абсолютно безпрецедентним випадком у світовій авіації.

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 3 від березень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру