16-річний дніпропетровець у соціальних мережах “українізує” однолітків, домальовуючи їхнім кумирам козацькі оселедці й вуса

Дата: 17.11.2013
Автор:

Одна з картинок від юного дніпропетровця, яка стала найпопулярнішою в Інтернеті - "українізований рок-гурт "MetallicA"

Майже двадцять тисяч прихильників у соціальній мережі зібрав дніпропетровський школяр, який вирішив популяризувати українську мову та культуру. Автор надумав достукатися до сердець однолітків, використовуючи образи голлівудських (і не тільки) зірок. Їм хлопець домальовує козацькі вуса та приписує «смачні» українські репліки, розповідає 5 канал.

Антон Кістол

Десятикласник Антон Кістол кілька місяців тому перейшов з російськомовної школи до української. Каже – мова Шевченка на нього так вплинула, що він почав постійно розмовляти нею в побуті та вирішив популяризувати її серед однолітків. Антон Кістол: «Якщо ми хоч одну людину залучимо до спілкування українською мовою, то це вже для нас буде перемога, це вже буде означати, що ми щось корисне зробили на цьому світі». Для цього за допомогою комп’ютерної програми намалював вуса та козацькі чуби голлівудським акторам. Окрім того, придумав коротенькі смішні історії – наприклад, як відомі персонажі читають «Кобзар» – та зробив кумедну озвучку уривків кількох відомих фільмів. «Обробивши» фото ліверпульської четвірки, гурту «Бітлз», хлопець так їх презентує: “Гурт “Хрущі”, або як їх ще називали “Вінницька четвірка”, тримає своїми лірами серця молодих козаків та дівчат ось уже півстоліття. Іван Лелін, Павло Макаренко, Георгій Харитоненко та Федір Старків були давніми друзями та починали свою кар’єру з гастролів по весіллях, але вже невдовзі козаки отримали небувалу популярність на січі та за її межами…”
Із кожним днем лави поціновувачів сторінки Антона Кістола у соціальній мережі ВКонтакте «Козацького цитатника» поповнюють по кілька сотень нових прихильників. Вони ж поширюють колажі в українському стилі іншими мережами та сайтами. Друзі Антона кажуть – своєю творчістю він їх не тільки розважає, а й дозволяє подивитися на українську не тільки як на мову класиків, а й як на живу мову спілкування.

“Бітлз” став “Хрущем” і змінив прописку з Ліверпуля на Вінницю

Ідею Антона підтримують викладачі. Філолог Ольга Владімірова каже: підліток обрав найкращий шлях для популяризації любові до всього українського серед молоді. Та додає: якби викладачі інформатики давали завдання школярам робити фотожаби – відмінників однозначно б побільшало. Ольга Владімірова, викладач української мови та літератури: «Вони використовують діалектні слова та їх пояснюють. Вони використовують ситуацію з якихось фольклорних творів – вони їх пояснюють та розтлумачують. Вони привертають увагу до українського. Яким чином вони це роблять – на мою думку, це не важливо. Там немає агресії, якогось розбрату. Там нема порівнянь із іншими народами. Тобто, ніякого нацизму в цьому нема. Є – національний гумор. Гумор українцям був притаманний завжди. І якщо це робиться з гумором і дотепно – це дуже класно». Водночас радить молодим патріотам менше сидіти за комп’ютером, а популяризувати українську мову добрими справами та спілкуванням ще й у реальному житті.

www.expres.ua

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 3 від березень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру