Львівську ратушу захопили легіонери УСС…

Дата: 05.11.2013
Автор:

Таким повідомленням могли схвильовано обмінюватися жителі Львова 95 років тому, 1 листопада 1918року. Те саме обговорювали львів”яни і 1 листопада 2013 року, коли на ознаменування ювілею “Листопадового чину” біля ратуші стала почесна варта, вдягнена в однострої легіонерів УСС – січових стрільців, з гвинтівками, кулеметом, гарматою і бронетранспортером… Внаслідок тих подій 1918 року постала Західноукраїнська Народна Республіка – держава площею 70 тисяч квадратних кілометрів, з власним урядом, прапором, гербом і військом. Розпочалася війна за Волю та злуку із землями “Великої” України – УНР зі столицею в Києві.

1 листопада у Львові була розповсюджена відозва Української Національної Ради до населення міста Львова:

« Волею українського народу утворилася на українських землях Австро-угорської монархії Українська Держава. Найвищою державною властю Української Держави є Українська Національна Рада. З нинішнім днем Українська Національна Рада обняла владу в столичнім місті Львові і на цілій території Української Держави. Дальші зарядження видадуть цивільні і військові органи Української Національної Ради.  »

Копію тієї відозви хлопці в мундирах УСС роздавали на площі Ринок біля львівської ратуші і 1-2 листопада 2013 року, нагадуючи Львову і гостям міста про славну сторінку в українській історії.

А на 10 листопада призначено ще й театралізоване дійство “Буремний листопад 1918-го” – історичні реконструктори відтворять листопадові бої перших днів українсько-польської війни, яка розпочалася після того. На площі Ринок знову лунатимуть постріли – на щастя, вже тільки холості…

Світлана КРАВЕЦЬ, фото автора

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 3 від березень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру