54 роки тому прощання зі Степаном Бандерою на цвинтарі у Мюнхені згуртувало українців на продовження боротьби за Волю

Дата: 20.10.2013
Автор:

20 жовтня 1959 року Степана Бандеру ховали на мюнхенському цвинтарі “Вальдфрідгоф”. Він загинув не в чесному бою – більшовицький агент вбив його підло, тихцем…
За спогадами очевидців, на проміжку від центральної брами кладовища до ділянки № 43 вирувало людське море – провести в останню путь лідера ОУН прийшли тисячі людей. Багато хто чергував на цвинтарі від самого ранку, хоча похорон був призначений на 15.30.
За труною, накритою синьо-жовтим прапором, ішли священики, чолівка ОУН, у тому числі й представники “ворожої” ОУН Андрія Мельника, молодь із “Пласту”, на який після розколу орієнтувалася організація “двійкарів”, та бандерівського СУМу, міжнародні делегації, представники політичних, наукових, суспільно-громадських організацій і установ, найближчі друзі й родина, товариші.

Похорон Бандери зібрав на цвинтарі у німецькому Мюнхені тисячі українців. Тисячі тих, серед яких були навіть ті, хто ніколи не бачив Провідника, але для кого “саме лише його ім’я було і прапором, і бойовою сурмою, і прикладом незламного борця за найвищі ідеали нації”, як написав після похорону тижневик “Українська думка”.

Чи не всі західнонімецькі газети в докладному звіті наголошували, що вшанувати пам’ять Бандери зібралися представники всіх українських політичних груп – “так, ніби між українцями на еміграції зовсім не було чвар”. Злодійським вбивством комуністична Москва не вирішила своїх проблем – справа Бандери не загинула разом з ним, а славне його ім’я досі викликає страх у всіх українофобів…

Підготував Ігор АРТЕМЕНКО

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру