18 жовтня в історії України

Дата: 18.10.2013
Автор:

1876 - у селі Пальчик (нині Катеринопільського району Черкащини) народився Сергій Єфремов, український громадський, політичний і державний діяч, критик та історик літератури, представник неонародництва.
Один з організаторів Української радикальної партії в 1904 р., Товариства українських поступовців (1908 р.), заступник голови Центральної ради з 1917 р., генеральний секретар міжнаціональних справ у першому уряді УНР, з вересня 1917 р. – лідер Української партії соціалістів-федералістів.
Академік Української Академії наук. Був амністований совітами й став головою управи УАН. У квітні 1930 р. засуджений до 10-річного ув’язнення з суворою ізоляцією у справі “Спілки визволення України”. Із 1939 р. доля Єфремова невідома.

1990 -  на площі Жовтневої революції (нині – майдан Незалежності) в Києві відбулося святкове завершення студентської “Революції на граніті”.
Олесь Доній та Маркіян Іващишин виступили по ТБ з інформацією про припинення голодування і звільнення окупованих корпусів університету ім. Т.Г.Шевченка та КПІ. Наметове містечко було розібране.

1991 - головна військова прокуратура Російської Федерації реабілітувала генерала радянської держбезпеки Павла Судоплатова - вбивцю полковника УНР, лідера ОУН Євгена Коновальця. Вбивця українського героя – герой для Москви…

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру