Українці викупили церкву Анни Ярославни поблизу Парижа

Дата: 29.09.2013
Автор:

Церква у Санлісі - віднині українська

Українська єпархія святого Володимира в Парижі придбала церкву у Санлісі (45 км від Парижа) – поpуч з абатством святого Венсана, яке заснувала королева Франції, донька київського князя Ярослава Мудрого Анна у 1060 році. Про це повідомляє прес-служба Українського католицького університету. Купівлю здійснила єпархія святого Володимира в Парижі (Українська греко-католицька церква) на чолі з єпископом Борисом (Ґудзяком), президентом Українського католицького університету.
З листопада ця церква функціонуватиме як храм УГКЦ, при якій діятиме культурний центр Анни Ярославни, метою якого буде представляти українську культуру та розвивати українсько-європейську співпрацю.
Двері храму відкриються для усіх охочих 16 листопада. У цей день о 10:00 тут відслужать урочисту Архиєрейську Літургію. А 17 листопада українці зможуть взяти участь у поминальній Архиєрейській Літургії в Соборі Паризької Богоматері, щоб спільно помолитися за жертв Голодомору.

За словами Ґудзяка, церква в Санлісі буде носити ім’я страстотерпців Бориса і Гліба”, – наголосив єпарх Паризький.
За його словами, те, що підписання документів про купівлю цієї церкви відбулося тепер, є дуже символічним – адже саме зараз вся прогресивна українська і світова громадськість сподівається на зближення України та Європейського союзу.
Церква була придбана за 203 тисячі євро на пожертви українців з України, Франції, Англії, Сполучених Штатів та Канади.
За попередніми підрахунками, на ремонт та облаштування потрібно 1,5 мільйона доларів США, адже церква вже майже століття не діяла як храм, а була в приватній власності. Ґудзяк зазначив, що ремонт розпочнеться наступного року.

“Церква є з тесаного каменю, в структурно дуже доброму стані. Вона має також великі підземелля, у яких є катакомби з римських часів, – зазначив єпископ. – Будівлю буде розділено на дві частини – каплицю та культурний центр, метою останнього буде представити Україну в контексті європейської історії і культури. Це символічно, адже саме Анна Ярославна стала першою з України, яка була зафіксована в європейській історії”.
Проектом передбачено, що у приміщенні церкви діятимуть виставки та відбуватимуться різноманітні культурні заходи.
“Центр Анни Ярославни повинен стати для французів, українців Франції, українців в Україні і у діаспорі місцем, де в Європі шанують українську культуру і розвивають українсько-європейську співпрацю”, – зазначають в УКУ.

Французький монумент Анни Київської

Анна Ярославна, Anne de Kiev – (орієнтовно 1024 – пізніше 1075) — донька київського князя Ярослава Мудрого, дружина французького короля Генріха I Капета, королева Франції, мати майбутнього короля Філіппа І.
В історії залишилася як прабабця майже 30 французьких королів. В давньоруських джерелах Анна зовсім не згадується. Біографія реконструюється винятково на підставі звісток французьких середньовічних хронік і документів.

Анна славилася своєю освіченістю, культурою, мудрістю та красою. Вона підписувала документи, відігравала важливу політичну роль, вела персональну переписку з Папою Римським, проводила активну доброчинну діяльність з церквою.
Після смерті короля, Анна Київська правила Францією до повноліття свого сина Філіппа I, після вступу на престіл сина продовжувала вести активну діяльність як королева-мати.

Як шлюбний посаг Анна привезла з собою Євангеліє – ілюстрований рукопис стародавнього слов’янського походження. Згодом воно стало частиною музею Реймського Собору і отримала назву “Реймського Євангелія”.
Багато французьких королів, серед яких і Людовик XIV, складали присягу на цьому Євангелії. За багатьма історичними джерелами воно є одним з найстаріших прикладів української писемності, що збереглося до наших днів.

Анна провела більшість свого життя у Санлісі, який був столицею і резиденцією французьких королів. У 1060 році королева Анна Київська засновала абатство Святого Венсана y Cанлісi – як подяку за сина Філіппа. Абатство збереглося досьогодні і стало приватним католицьким коледжем.
Протягом тисячі років французи зберігали пам’ять про українську княжну та свою королеву: на її честь у Санлісі протягом багатьох століть влаштовували щорічний обід для вдів.

Особистість Анни досліджували історики, спочатку у Франції, а згодом і в Україні. Про неї написано кілька історичних досліджень, романів і знято кінофільм. Нащадки французьких королів вважають себе родичами Анни Ярославни.
При вході в абатство стоїть перший пам’ятник Анні Ярославні, встановлений уже після Французької революції. Новий пам’ятник Анні Київській було відкрито у 2005 році, тоді ж Санліс та Печерський район Києва розпочали співпрацю як регіони-побратими. У 2010 іменем Анни названо школу в Санлісі.

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру