Народний розпис із селища, заснованого Петром Калнишевським, набуває визнання ЮНЕСКО і допомагає “козацькому туризму”

Дата: 29.09.2013
Автор:

Наприкінці цього року ЮНЕСКО вперше буде розглядати питання щодо надання статусу всесвітньої нематеріальної спадщини українському декоративно-орнаментальному народному малярству – Петриківському розпису. У грудні 2013 року Петриківський розпис на засіданні комітету ЮНЕСКО в Баку  буде номіновано на набуття цього статусу.

У рамках міжнародного промо-туру Петриківського розпису проводиться серія виставок за кордоном. У березні 2013 року в бельгійському Брюсселі пройшов Тиждень Петриківського розпису. У червні 2013 року представлена найбільша виставка в штаб-квартирі ЮНЕСКО в Парижі. Крім того, ведуться переговори про проведення виставок у Китаї та Японії.

Відвідування Петриківки «вписується» у козацький маршрут, кажуть фахівці: саме селище, за легендами, було засноване останнім кошовим отаманом Петром Калнишевським. До того ж, в останні роки мало розкручений райцентр Петриківка «обріс» зеленими садибами, організованими у старовинних хатах, де родзинкою якраз і є тематика козацтва, розповідає координатор з питань туризму Центру зеленого туризму та народних ремесел Дніпропетровщини Наталя Коляда.

Туристів зустрічають козаки на конях, з хлібом-сіллю і пострілом з гармати. Після цього – екскурсія до зимівника, кінні розваги з вправами зі зброєю, частування козацьким обідом
«Петриківський край є дуже важливим не тільки для регіону, а й для всієї України. Ще в 2007 році Центром зеленого туризму був створений перший туристичний маршрут Петриківським краєм «Козацький шлях». За цей час відбулося багато змін. Створювалися нові зелені садиби. Тільки в селі Гречаному вже є три хутори, які надають свої послуги туристам, і кожен із них неповторний. Це садиба «Козацька скарбниця». «Галушківка» та «Козацька Січ». Сама Петриківка теж розвивається, там відтворений комплекс «Козацька сотня». Туристів зустрічають козаки на конях, з хлібом-сіллю і пострілом з гармати. Після цього – екскурсія до зимівника, кінні розваги з вправами зі зброєю, частування козацьким обідом. Також ми дуже вдячні майстрам розпису, які працюють у самій Петриківці й своєю щоденною працею пропагують Петриківку в Україні», – зазначає фахівець.

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , , , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру