2 вересня в історії: бої УСС на Лисоні, загибель сотника УПА “Залізняка” і мітинги по всій країні проти відновлення СРСР

Дата: 02.09.2013
Автор:

2 вересня 1916 року розпочалася найбільш кривава фаза боїв українських січових стрільців із російськими військами за гору Лисоню під Бережанами. 2-4 вересня УСС втратили вбитими 81 стрільця, 293 поранено.

2 вересня 1945 року загін УПА “Залізняка” спробував перейти радянсько-польський кордон, але був зупинений щільним вогнем прикордонних частин Рава-Руського району. Після радіоповідомлення прикордонники також посилили заслони в Мачерівському і Яворівському районах. У результаті боїв загін втратив 58 бійців убитими і 4 – пораненими, у тім числі загинув і провідник “Залізняк”.

2 вересня 1990 року у багатьох містах і селищах України відбулися мітинги проти підписання Союзного договору. Маніфестація у Львові зібрала близько 100 тисяч осіб.
У Києві біля Республіканського стадіону мітингували близько 20 тисяч людей, які в ухваленій резолюції засудили спробу підписати новий Союзний договір. Також прийнято рішення про акції громадянської непокори, до яких вдадуться демократичні сили Україні: загальноукраїнського попереджувального страйку, наміченого на 27 вересня і загальноукраїнського мітингу – на 30 вересня.

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags:



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру