На Київщині і Черкащині вшанували ідеолога “Медвинської республіки”, повстанського кобзаря Антіна Митяя

Дата: 22.08.2013
Автор:

На могилі Антіна Митяя заспівав Тарас Силенко - побратим полеглого по "зброї"-кобзі...

Напередодні 93–ої річниці “Медвинської республіки”, на Київщині і Черкащині вшанували головного її ідеолога, сліпого бандуриста–повстанця Антіна Митяя.

Урочистості, присвячені цьому великому патріоту України пройшли в рідному селі Митяя Медвині, яке раніше належало до Канівського повіту, Лисянці, де він кобзарськими піснями піднімав народ на повстання і Старій Буді Звенигородського району, де побритими таємно схоронили порубане більшовицькими шаблями тіло їх духовного ватажка на місцевому кладовищі.

Місце захоронення стало відомо недавно, завдяки невтомній пошуковій роботі медвинських краєзнавців, а кошти на спорудження пам’ятника зібрали козаки Лисянського козацького полку УРК. Всю організаційну роботу по вшануванню пам’яті палкого революціонера і талановитого бандуриста взяв на себе наказний отаман Лисянського козацького полку УРК, краєзнавець Олександр Гаврилюк.

Світлина майже столітньої давнини: Антій Митяй співає воякам Армії УНР

Виступаючі на мітингу–реквіємі отаман Черкаського обласного козацького товариства УРК Борис Марченко, письменник, президент історичного клубу “Холодний яр” Роман Коваль, поетеса, член правління Національної Ради жінок України Зоя Ружин, заслужений бандурист України Тарас Силенко наголошували, що ідеї свободи, єдності українського народу, за які загинув Антін Митяй, актуальні і сьогодні, і так само за них потрібно боротися.

Спражнім апофеозом цього заходу стала пісня “Медвин горить” у виконанні козака Лисянського полку Михайла Вербицького, він же автор музики, на слова колишньої лисянки, відомої поетеси Валентини Войцехівської та прийом до лав полку 22 нових козаків і берегинь.

www.pres-centr.ck.ua

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , , , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 3 від березень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру