У Львові розпочав роботу Х Світовий Конгрес Українців

Дата: 20.08.2013
Автор:

Х Світовий Конгрес Українців, що пройде 20-22 серпня в НУ «Львівська Політехніка», буде присвячений пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років. Про це  повідомила президент Європейського Конгресу Українців Ярослава Хортяні.

За її словами, Конгрес проведуть під гаслом слів Лесі Українки «Без надії сподіваюсь». «Втім, в першу чергу він присвячений дуже сумній даті – 80-річчю вшанування жертв Голодомору»,–зазначила Ярослава Хортяні.

Офіційне відкриття дійства відбулося 20 серпня у Львівській опері.

Ярослава Хортяні зауважила, діаспора доклала чимало зусиль, щоби інші держави визнали Голодомор злочином, геноцидом проти українського народу. «В світі вже 16 країн визнали його геноцидом. І ця праця продовжується, думаю, ми не зупинимося на півдороги»,– додала вона.

Президент розповіла, що на пленарних сесіях конгресу відбудуться круглі столи. На них обговорюватимуть проблеми євроінтеграції, світового українства та Голодомору 32-33 років.

Відтак, за словами Ярослави Хортяні, конгрес накреслить свої завдання щодо євроінтеграції, розвитку світового українства, розробить пропозиції для вшанування жертв Голодомору.

«Народ, який забуває трагедію, не має майбутнього»,– наголосила вона.

У свою чергу директор Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою Ірина Ключковська зауважила, що діаспора і Україна мають діяти як єдиний організм: «Я мрію про той час, коли ми працюватимемо як єдиний організм: держава і світове українство. Лише діаспора не може працювати на Україну, Україна теж має працювати на діаспору. Ці кроки мають бути поєднані».

Довідка.

Світовий Конгрес Українців— колишня назва Світовий Конгрес Вільних Українців (СКВУ) – була змінена на Світовий Конгрес Українців (СКУ) на VI Конґресі (2-7 листопада 1993) в м. Торонто після проголошення Україною Незалежності.

Світовий Конґрес Українців (СКУ) є міжнародною координаційною надбудовою українських громад у діаспорі, що представляє інтереси понад 20 мільйонів українців. СКУ об’єднує в своєму складі українські організації із 33 країн та підтримує зв’язки з українцями ще 14 країн. Заснований у 1967 р. як неприбуткова організація, у 2003 р. СКУ був визнаний як неурядова організація зі спеціальним консультативним статусом Економічною та соціальною радою Організації Об’єднаних Націй.

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 3 від березень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру