Експерт: Москва показує Україні зуби напередодні саміту у Вільнюсі

Дата: 14.08.2013
Автор:

Як не дивно, Путін став нам помічником на шляху до євроінтеграції. В Україні прибічників Москви і її методів "сотруднічєства" все менше навіть серед комуністів та регіоналів...

Блокування Федеральною митною службою Росії імпорту український товарів зумовлене політичними та економічними причинами. Таку думку в коментарі Тиждень.ua висловив економіст Любомир Шавалюк.

По-перше, відзначає експерт, такий крок Росії – «це певний прояв прагматизму».

«Україна скорочує імпорт газу і нафти вже кілька місяців підряд, при чому досить суттєво: за І півріччя – більш ніж на $3 млрд. Таким чином вирівнює свій торговельний баланс і так «пом’якшує» спад в економіці. У Росії спостерігається сповільнення промисловості: з останніх шести місяців впродовж трьох з них – промисловість падала, впродовж одного спостерігалося нульове зростання. Тому Росія шукає також прагматичні заходи, щоб вирівнювати свій платіжний баланс і таким чином стимулювати економіку», – вважає Шавалюк.

«Проблема в тому, що як Україна, так і Росія вдаються до не зовсім цивілізованих методів, хоч і прагматичних», – додав він.

Крім цього, Шавалюк називає і політичну причину блокування імпорту українських товарів.

«Додається й політичний мотив: напередодні вільнюського саміту Росія активізовується, так би мовити, показує зуби Україні. Це цілком прогнозована реакція», – вважає економіст.

Він зазначив, що втрати від цього блокування для українських експортерів будуть суттєвими.

«Росія займає близько третини нашого експорту і це суттєва цифра. Впродовж кількох місяців як мінімум українські виробники отримуватимуть збитки від цього. Відповідно експорт знижуватиметься. І закінчиться все тим, що або це питання врегулюють на урядовому рівні, або Росія побачить, що цей інструмент тиску на Україну не діє і просто перестане цим займатися», – заявив Шавалюк, водночас не виключаючи, що це – лише чергова «хвиля» торговельних суперечок між Україною і Росією.

«Це – певна тенденція, яка зараз набирає скандальних обрисів. Я думаю, якщо вона триватиме, то для експорту – це не лише зменшення обсягів виробництва, але й зменшення валютної виручки, від якої наш уряд так сильно залежить. Наскільки негативними будуть наслідки – побачимо впродовж найближчих місяців», – зазначив експерт.

Водночас він не виключає, що українські експортери можуть знайти альтернативні ринки, однак, для цього потрібен час.

«Мабуть позитив в цій ситуації в тому, що Росія ніби дає сигнал Україні, мовляв, шукайте можливості для диверсифікації своєї зовнішньої торгівлі, тому що присутність на російському ринку українським товарам не гарантована. І відповідно раз цей сигнал буде дано, то, думаю, виробники активізують свою діяльність на інших ринках», – вважає економіст.

Нагадаємо, Федерація роботодавців України заявила, що Федеральна митна служба Росії з 14 серпня фактично заблокувала імпорт товарів з України. За інформацією Федерації, митна служба Росії включила до списку ризикованих експортерів всі українські підприємства, що постачають свою продукцію у РФ. Втрати України від таких дій російської сторони, за оцінками ФРУ, можуть досягти до 2-$2,5 млрд тільки в другому півріччі поточного року.

Федеральна митна служба Росії просто мовчить, не коментуючи цю інформацію.

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру