Що виловили українські військові у морі: чужинське шпигунське обладнання чи просто “флотське залізяччя”?

Дата: 12.08.2013
Автор:

Севастополь – Українські військові моряки за допомогою своїх американських колег виявили у Криму російське розвідувальне обладнання й передали його американцям для вивчення, повідомила 12 серпня низка російських та українських інтернет-видань. Офіційні структури, причому як Чорноморського флоту Росії, так і Військово-морських сил України, про це мовчать. А от військові експерти ставлять під сумнів цю шпигунську історію. 

Російська інформаційна агенція «Новий регіон»http://www.nr2.ru/ з посиланням на український інтернет-ресурс «ОРД» http://ord-ua.com/повідомила, що американський есмінець «Балклі» («Bulkeley»), який із 6 по 9 серпня перебував із неофіційним візитом у Севастопольському порту, насправді «заходив у Севастополь, щоб отримати від України російські секрети». Мовляв, українські військові за допомогою американських моряків виявили і вилучили російське розвідувальне обладнання підводного базування, встановлене без дозволу на українській території. «Засікти це обладнання допомогли військові США, яким знахідку передали для вивчення», – мовиться у публікації.

Неподалік мису Херсонес українські військові справді нещодавно виявили підводний буй, але ніякого стосунку до розвідувального обладнання він не має, повідомив керівник Севастопольського аналітичного безпекового центру «Номос» Сергій Кулик. За його словами, це старий радянський прилад, що входив до складу так званої «мірної милі», за допомогою якої підводні човни, коли вони ще перебували на озброєнні Чорноморського флоту, коригували своє обладнання.
«Знайдену апаратуру ще 1985 року випускав один із молдовських заводів. І тоді вона не була секретною, а зараз говорити, що вона має якийсь гриф таємності, несерйозно. А до розвідувальної діяльності вона стосується не більше, аніж будь-яка флотська залізяка», – зазначив Сергій Кулик.

Не сенсація, а інформаційна качка – експерти

І в командуванні ВМС України, і в штабі Чорноморського флоту Росії від коментарів відмовилися. Керівник прес-центру російського флоту, капітан 1-го рангу В’ячеслав Трухачов назвав оприлюднену інформацію «дивною настільки, що не потребує якихось роз’яснень». Керівник прес-центру командування українського флоту капітан 1-го рангу Олег Чубуклише підтвердив, що 6 серпня під час раптової перевірки українські військові моряки на зовнішньому рейді Севастополя відпрацювали дії з проведення підводно-пошукових робіт і підйому спеціальної апаратури.

Керівник «Номосу» Сергій Кулик каже, що журналісти поєднали три непов’язані між собою події: навчання українських моряків, прихід американського корабля і виявлення старого радянського буя, і з цього зробили сенсацію, яка нічого не варта.

Медіа-експерт, керівник «Таврійської гуманітарної платформи» Андрій Іванець каже, що на тлі погіршення російсько-американських і російсько-українських відносин та зростання шпигуноманії у міжнародній сфері слід було очікувати виникнення подібних псевдошпигунських скандалів.
«Якщо ми бачимо, що складні відносини сьогодні між США і Росією, непрості вони між офіційним Києвом та офіційною Москвою, то слід ретельніше підбирати факти і шукати коментарі у справжніх фахівців із цих питань. Увесь цей скандал, дійсно, схожий на інформаційну качку», – вважає Андрій Іванець.

Водночас він каже, що прес-служби відповідних державних структур мали б оперативніше і більш кваліфіковано реагувати на подібні випадки.

www.radiosvoboda.org

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , , , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 3 від березень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру