“Бандерштат” у фотокадрі (фоторепортаж Олега ОСТРОВСЬКОГО)

Дата: 08.08.2013
Автор:

Чинити опір музичний, літературний, історичний, мистецький, громадсько-політичний зібралося майже п’ять тисяч людей у Луцьку 3 та 4 серпня на фестивалі українського опору «Бандерштат».

Фестиваль сім років поспіль не змінює свою ідею – присвячений постаті Степана Бандери та пропаганді здорового способу життя. Незмінним організатором фестивалю є молодіжна організація «Національний Альянс».

Насиченість програми «Бандерштату» не давала відвідувачам підстав сумувати. Паралельно основним сценам фестивалю, таким, як музична, акустична, гутіркова, літературна, відбулися не менш цікаві заходи.

Так, вранці 3 та 4 серпня на гостей «Бандерштату» чекали пізнавальні екскурсії від Центру туристичної інформації для тих, хто вперше потрапив у Луцьк, або ж знає місто не надто добре.

Показові лицарські турніри та майстер-класи з середньовічного бойового мистецтва, які провели представники лицарського клубу міста Луцька, зацікавили любителів доблесної доби.

Усіх бажаючих на «Бандерштаті» розмальовували фарбами. Зокрема відвідувачам фестивалю малювали патріотичні символи на тілі хноєю (біотатуювання).

Протягом суботи майстри-цирюльники вистригали джури. Зробити козацьку зачіску знайшлося багато бажаючих. До слова, і дівчата були не проти скористатися послугами фестивального перекаря.

Пластуни з різних станиць складали пазли «Герої України» та домінацію Тризуба. До процесу складання могли долучитися усі.

Протягом двох днів фестивалю діяло дитяче містечко. В його рамках відбулися творчі майстер-класи, цікаві ігри та корисні заняття для діток та їхніх батьків.

Турнір з армреслінгу зацікавив не тільки чоловіків. Позмагатися на силу вирішили і представниці жіночої статі. Найсильніші були нагороджені призами.

Бажаючі змагатися у інтелекті мали можливість пограти у гру «Криївка» (альтернатива грі «Мафія»). Гра містить у собі повстанський колорит, звичаї та традиції.

На території фестивалю було представлено ряд тематичних виставок та експозицій.

На фестивалі Національний Альянс збирав кошти на пам’ятник Степану Бандері у Луцьку. Одним із способів збору грошей був благодійний Аукціон побачень. Також за символічну суму можна було придбати сувенірні повстанські купюри.

Знайшлися бажаючі поїхати на екскурсію в село Новий Загорів, а саме в славетний Загорівський монастир. Поїздка відбулася у супроводі екскурсовода – історика та журналістки – Лесі Бондарук.

Недільний «Бандерштат» фестивальники озпочинали заняттям з йоги.

У турнірі з міні-футболу взяло участь вісім команд. Команда-переможеть отримала нагороду.

Флешмоб «Тризуб» зібрав на фестивальному полі «Бандерштату» понад 2000 тисячі відвідувачів.

Найочікуваніший захід з програми фестивалю – це театралізоване військово-історичне дійство «Бій відділів УПА проти військ армії «Вермахту». Захоплюючу історичну реконструкцію щороку відтворює Товариство пошуку жертв війни «Пам’ять».

Гутіркова програма фестивалю стала платформою для обговорення важливих для суспільства тем.

Першого дня гутіркова сцена фестивалю розпочалася з важливого заходу для «Бандерштату» – зустрічі із ветеранами Братства вояків ОУН-УПА Волинського краю імені Клима Савура. У рамках цієї зустрічі відбувся виступ хорової капели «Посвіт» Палацу культури міста Луцька.

Наступними на гутірках виступали з презентацією автори збірки поезій «Голос крові».

Мікола Дземідзенко – заступник голови білоруської організації «Молодий Фронт» розповів українській громадськості про нинішню ситуацію в Білорусі.

Про Волинську трагедію, її міфи та реальність розповідав історик-краєзнавець Сергій Годлевський.

Відомі журналісти Мустафа Найєм та Наталія Тарасовська провели гутірку на тему: «Боротьба журналістів за свої права».

Олесь Доній читав лекцію на тему: «Мистецтво, як інструмент громадянського опору».

Відбулася зустріч з Юрієм Луценко. Він розповідав, як ефективно чинити опір системі.

«Українізатор» Донбасу Станіслав Федорчук презентував свою книгу «Демонтаж лицемірства».

Пластун з Івано-Франківська Тарас Зень розповідав про столітню українську скаутську організацію «Пласт» та про систему патріотичного виховання молоді.

Олег Вишня говорив про націоналізм майбутнього та презентував ініціативу «Наступна республіка».

Роман Вінтонів в образі канадського журналіста Майкла Щура спілкувався з учасниками гутірки про тролінг у сучасній журналістиці.

Народний депутат, відомий журналіст Микола Княжицький про те, як створював усе життя засоби масової інформації.

Літературна сцена фестивалю була представлена відомими українськими письменниками з різних куточків України. Свою творчість презентувало 60 поетів, зокрема «кити» волинської літератури Петро Коробчук, Віктор Вербич, Йосип Струцюк.

На Великій сцені фестивалю виступило 16 гуртів з різних міст України та один гурт з Білорусі: Етнатерра (Володимир-Волинський), Різак (Калуш), ЗЛАМ (Київ), Кімната Гретхен (Дніпропетровськ),KETO (Луцьк), Етсетера (Суми), Sciana (Брест, Білорусь), Golev (Луцьк), Механічний Апельсин (Львів), Panke Shava (Київ), Триста8ісім (Ужгород), Холодне Сонце (Тернопіль), Кораллі (Івано-Франківськ), O.TORVALD (Київ), Залізний Хрест (Львів) та хедлайнери «Бандерштату» «Тартак» і «Скрябін».

На відвідувачів фестивалю чекала також акустична сцена та нічні кіноперегляди. Акустична сцена працювала дві ночі поспіль, де близько десяти виконавців грали повстанських та ліричних пісень. З акустичною програмою виступили гурти Фіолет, FarinHate, КрутОгурт, Ріплей, Периферія, учні Рок Школи Луцька, Медовий Полин, Оркестр Яко Іжиці. Репертуар кінотеатру просто неба включав ряд нових українських стрічок, зокрема презентації тізеру фільму «Толока» Михайла Іллєнка, документальної стрічки «Українська революція» Івана Канівця та показу короткометражок фестивалю соціальної відеореклами «Молодія».

Також на нічній сцені відбулася зутріч з представниками кампанії «Свободу чесним».

 

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру