У Києві відзначили 100-річчя від дня смерті Лесі Українки

Дата: 01.08.2013
Автор:

У Києві 1 серпня громадськість вшанувала пам’ять видатної письменниці Лесі Українки (Лариси Косач), у зв’язку з 100-річчям від дня її смерті.

Цього дня відбулася панахида в Воскресенському храмі Української православної церкви Київського патріархату на Байковому цвинтарі, яку відправив керуючий справами Київської патріархії єпископ Вишгородський Агапіт, а потім люди, які зібралися, вшуванували видатну українку біля її могили.
Хор «Гомін» під керівництвом Леопольда Ященка виконав пісні на слова Лесі Українки, а видатні акторки прочитали її вірші. Також зі своїми словами до присутніх звернулися Герої України, письменники Дмитро Павличко та Іван Драч.
У вшануванні Лесі Українки взяв участь і знаний громадський і політичний діяч, голова парламентського комітету зі свободи слова та інформації, народний депутат України Микола Томенко.
«Відповідно до соціологічних опитуваннь, українці вважають Лесю Українку жінкою номер один. Такою, що найбільше зробила для України та культури нашого народу. Тому влада, як і суспільство, повинні на відповідному рівні ставитися до неї. На жаль, ми сьогодні не бачимо розуміння влади важливості пошанування письменниці та її творчості», — переконаний Микола Томенко.
Як відомо, Микола Томенко, разом із громадським діячем Миколою Даневичем долучилися до того, що площа перед пам’ятником Лесі Українки у Києві  була звільнена від незаконного ринку. Томенко та Даневич провили низку громадських акцій, які дали змогу вирішити це питання.

Ще раніше Фонд Миколи Томенка «Рідна країна» виділив кошти на відновлення бронзової гірлянди на постаменті пам’ятника, яку свого часу вкрали з могили поетеси.

www.ridna.ua

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 3 від березень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру