На Черкащині “кіношники” знімають фільм про вигаданий козацький скарб, а археологи шукають справжній скарб гетьманських часів…

Дата: 01.08.2013
Автор:

На екзотичних скелях Буцького каньйону, що в Маньківському районі на Черкащині, російські кінематографісти знімають дитячий пригодницький художній фільм «Скарб козака-розбійника». Сценарій стрічки створив відомий режисер Микола Щербаков.

Про це повідомляє “Урядовий кур’єр“.

За сюжетом міжнародна підліткова команда шукає загадковий скарб у рамках телевізійного шоу. Як і передбачено його правилами, вони мають піти в експедицію на виживання і знайти цей скарб. Паралельно з ними шукають скарби й так звані чорні археологи. До рук юних шукачів потрапила справжня карта з позначками місця закопаного скарбу, а до чорних копальників — ігрова. Зрозуміло, що в результаті справжній скарб знаходять діти.

Веселий фільм, насичений захоплюючими пригодами, різноманітними трюками, виконанню яких сприяє загадкова місцевість каньйону, його дивні краєвиди. Для більшості акторів участь у цьому фільмі є дебютною. Головним героям — від 16 до 20 років. Не обійшлося й без зіркових виконавців. Одну з ролей, а саме ведучої телешоу типу «Останній герой», виконує популярна російська акторка Олена Бірюкова, відома за серіалом «Саша+Маша». Творці фільму сподіваються, що діти побачать його вже навесні.

А ось студенти Черкаського національного університету імені Б. Хмельницького шукають скарб не вигаданий, а справжній. Загін пошуковців прибув на Чигиринщину, де розпочали розкопки колодязя місцевої фортеці. Згідно легенди, саме тут у 1678 році під час відступу козаки сховали велику кількість зброї, аби вона не дісталася ворогу. Завдання у студентів нелегке. Десятиліттями до колодязя колишньої фортеці скидали відходи з кар’єру. Нашарування подрібненого каміння значне — від 3 до 5 метрів.

— Але справа того варта, — запевняють фахівці з археології. — Чигиринська фортеця — одна з небагатьох, збудованих саме українцями. Путівником розкопок став щоденник шотландського найманця Патріка Гордона. За його картою науковці Київського інституту археології та черкаські історики визначали місце розташування колодязя.

За три тижні студентам удалося заглибитись на три метри. Однак ентузіазму не бракує aні майбутнім історикам, ані співробітникам заповідника.

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру