«Бандерштат» обіцяє “чинити опір культурою”

Дата: 10.07.2013
Автор:

Про опір, музику, реконструкцію, підтримку влади, фінансові витрати, гутірки, запрошених гостей та багато іншого щодо фестивалю «Бандерштат» розповіли представники  його оргкомітету під час прес-конференції  9 липня у місті Луцьку.

 За словами голови оргкомітету, депутата Волинської обласної ради Ігоря Гузя, цьогорічний фестиваль змінює свій лейтмотив – «український дух» переростає в «український опір». Мовляв, український дух за шість років існування «Бандерштату» утвердженний.

«Громадсько-політична дискусія, музична сцена,  історична реконструкція, кіноперегляди, культурні різні речі – ось такими способами ми будемо чинити опір», – говорить представник «Бандерштату» Павло Данильчук.

Ігор Гузь зазначив, що наразі ведуться переговори з рядом відомих людей щодо їхньої участі в гутірковій сцені фестивалю. Зокрема сьогодні свою присутність може підтвердити лідер громадського руху “Третя Республіка” Юрій Луценко.

Оргкомітет хоче також запросити представників Центру досліджень визвольного руху. «Сьогодні питання українсько-польських відносин, 70-та річниця Волинської трагедії «на вустах». Ми хочемо, щоб молоді патріоти-науковці представили свою точку зору щодо цього питання», – сказав Ігор Гузь.

Традиційно на «Бандерштаті» буде історична реконструкція. «Якщо вдасться, то реконструкція буде бою між військами УПА і Вермахту», – сказав Павло Данильчук.

Він  розповів, що Луцька міська рада повністю підтримує фестиваль «Бандерштат». Зазначає, що величезний комплекс питань фестивалю вирішується за допомогою місцевої виконавчої гілки влади.

Арт-директор «Бандерштату» Сергій Мартинюк розповів про музичну програму. «Бандерштат» – не є майданчиком для заробітку грошей в порівнянні з іншими фестивалями, де є десять хедлайнерів і «наварюється» багато грошей. «Бандерштат» залишається сценою, де свою творчість можуть презентувати молоді українські гурти», – сказав Сергій Мартинюк. Він вважає, що у «Бандерштату» менше хедлайнерів, але «ідейності побільше».

Сергій Мартинюк розповів, що в планах цьогорічного фестивалю «розпрацювати» акустичну програму. Він зазначає, що окрім Великої сцени і 16 гуртів, працюватиме дві ночі поспіль ще й акустична сцена, де близько десяти виконавців гратимуть «свою» музику.

Оргкомітет не виключає, що на «Бандерштаті»  будуть можливі провокації. Ігор Гузь запевнив, що на фестивалі буде громадська охорона, приватна охоронна фірма,  працівники МВС та, зокрема, підрозділу «Беркут», аби питання безпеки було дотриманно повністю.

Оргкомітет очікує, що фестиваль відвідає не менше чотирьох тисяч осіб. Також організатори працюють над тим, щоб були на території відкриті Wі-Fі-зони.

«Планується онлайн-трансляція фестивалю музичної сцени, гутірок. Це робиться для того, аби люди, які не змогли потрапити на наш фестиваль з ряду причин, змогли «бути присутніми онлайн».

На «Бандерштаті» працюватиме дитяче містечко. Як зауважує голова оргкомітету, багато відвідувачів фестивалю є сім’ї з дітьми.

Нагадаємо, що «Бандерштат» відбудеться 3-4 серпня у місті Луцьку.

Юлія ГРИЩУК, прес-секретар фестивалю “Бандерштат” – спеціально для “Козацького краю”

 

 

 

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру