У Смілі на Черкащині впав Ленін. Залишилися ноги Сталіна, на яких він стояв…

Дата: 03.07.2013
Автор:

Депутати Смілянської міськради на позачерговому засіданні сесії прийняли рішення про демонтаж монумента Леніну. Напередодні ж він обвалився. На постаменті лишились самі ноги…

Виготовлена півсотні років тому в Київській художній майстерні залізобетонна пустотіла, заповнена піском скульптура Леніну у міському парку в Смілі на Черкащині просто розсипалася. Два гранітні блоки зруйнувались, залишивши купу каміння й каркас-арматуру. Уціліла лише нижня його частина. Ще минулого року у вересні, за словами начальника відділу культури Смілянського міськвиконкому Ірина Бобошко, було виявлено руйнування бетонного шару скульптури – глибокі тріщини на голові, погрудді та руках. За словами старожилів, які застали часи, коли пам’ятник установлювали, ноги в нього – єдине, що вціліло, – належали раніше знесеному пам’ятнику Сталіну.
Перший секретар Черкаського обласного комітету КПУ Віктор Роєнко зазначив, що рішення Смілянської міськради про знесення пам’ятника йому так і не надали, тож і демонтувати його не мали права.
Спростовує він і трактування влади, мовляв, монумент був в аварійному стані.
– У первинних документах міліції записано, що пам’ятник зруйнований у ніч із 26 на 27 червня невідомими. Більшість фрагментів пам’ятника зрізано рівнесенько болгаркою, – не мириться з ситуацією Віктор Роєнко. – Депутати міськради просто перевищили свої повноваження, не дочекавшись висновків міліції, бо це ж акт вандалізму.
Головний комуніст області упевнений, що пам’ятник мав право на життя – він підлягав ремонту і мав ремонтуватися. – Є підозра, що це спланована акція, щоб зачистити площу, адже пам’ятник мозолив очі й не вписувався в античний стиль парку, – говорить Віктор Роєнко.
Аварійний пам’ятник дійсно закривав фонтан, на клумбі поруч гуляли діти, що було небезпечним, адже будь-якої миті була можлива руйнація інших частин.
Ірина Бобошко говорить, що якби він не розсипався на друзки, його б ніхто не зносив, це ж пам’ятка історії. Відреставрувати його було неможливо.
– Гроші на античні скульптури знайшлися, а на ремонт пам’ятнику, який зводився за гроші громади міста, – ні? – обурюється Віктор Роєнко. – У роки війни тільки фашисти руйнували пам’ятники Леніну. Ми все це юридично опротестовуємо, вже подані заяви до міліції та прокуратури Сміли й області.
У Смілі залишилось ще два пам’ятники Леніну: бронзова скульптура з гранітним постаментом у центрі, встановлена 1979 року, та на території локомотивного депо – залізобетонна скульптура, встановлена 1970 року.

Тетяна РОГОВСЬКА, www.vechirka.ck.ua

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру