У Черкасах звільняють з університету відомого археолога

Дата: 03.07.2013
Автор:

Михайло Сиволап під час чергових археологічних розкопок

Археолога Михайла Сиволапа звільняють з Черкаського національного університету ім. Хмельницького. Зараз він перебуває у відпустці, однак заява на звільнення вже написана.

Науковець став заручником з’ясування міжгрупових та міжособистісних стосунків, які мають місце в інституті історії і філософії, повідомляє “Прочерк”.

За словами доктора історичних наук, професора ЧНУ Віталія Масненка, звільнення Михайла Сиволапа буде втратою для університету.

“Він за своєю природою справжній науковець, фахівець-археолог, – зазначив доктор історичних наук Масненко. – Причому, його знають не лише в Україні, а й за кордоном, бо регулярно запрошують на міжнародні наукові конгреси”.

За словами професора, Сиволап уже давно міг стати доктором наук, бо цілком відповідає цьому рівню, але є занадто вимогливим до самого себе

“Мовляв, має досліджених 700-800 пам’яток, а для захисту треба щонайменше дві тисячі, – розповів Масненко. – А тоді виявляється, що поряд захищаються люди, які мають усього 100-200 досліджених пам’яток. А нещодавно одна “пані від науки” захистила кандидатську дисертацію по одній знахідці”.

Досягненням Сиволапа називають і створення в навчально-науковому інституті історії і філософії музею археології.

“Там близько 30 тисяч пам’яток, – наголосив професор. – Це унікальний музей, однак є проблема в його оформленні. Потрібно ж відповідне приміщення, співробітники, внесення до держреєстру. Всього цього Михайло Павлович добивався роками”.

Сам Михайло Сиволап відмовився повідомляти причини свого звільнення з університету, але зауважив, що на жодні конфлікти з керівництвом не йшов.

“Найбільше мені буде шкода музею археології, який я створював 14 років, – підкреслив науковець. – Нині я там являюся директором на громадських засадах. І дуже сподіваюся, що після звільнення не буду відсторонений від роботи в цьому музеї. Готовий там працювати на громадських засадах і далі”.

Від “Козацького краю”: журналісти нашої редакції давно знають і щиро шанують пана Сиволапа. Сподіваємося, що в нашій країні ще є шанс для розумних рішень. А в даній ситуації розумним було б зберегти для науки щирого патріота свого краю, справжнього історика та археолога, на якого рівняються не тільки його студенти, а й кожен, хто поважає історію свого народу… 

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру