Гонщик Вадим Нестерчук, який загинув у пустелі Руб-Ель-Халі, мав псевдо “Моторний” і був козаком…

Дата: 26.06.2013
Автор:

“Тепловий удар і зневоднення”, – саме це, за попередньою версією, стало причиною загибелі в арабській пустелі відомого українського гонщика Вадима Нестерчука.

Автівка лідера команди з ралі-рейдів під час тренування у пустелі Об’єднаних Арабських Еміратів застрягла в піску. Після кількох невдалих спроб вибратися з пастки капітан команди розіслав координати місця перебування і пішов до найближчої траси.
Вадим ішов майже годину у 50-градусну спеку. А коли рятувальники приїхали, було вже пізно…
Трагедія сталася в одному з районів пустелі Руб-Ель-Халі в Об’єднаних Арабських Еміратах. Тут Вадим разом зі своїм напарником-пакистанцем готувався до змагань “Шовковий шлях-2013″. Під час тренувань у автогонщиків вийшов з ладу автомобіль.
Тренування відбувалися у стандартному режимі, і ніщо не віщувало біди. От тільки спека була виснажливою – до плюс 45-ти.
Автомобіль відмовив повністю, і Вадим прийняв рішення йти до траси, щоб якнайшвидше вибратися з пустелі, відправив GPS- координати організаторам – і ті, де знаходився автомобіль, і ті, де він був на трасі. Але поки приїхали рятувальники, хоча й минуло менш ніж година, – він був без тями.
“Напередодні відльоту на тренування в Об’єднані Арабські Емірати Вадим Нестерчук був налаштований як завжди по-бойовому, вірив у перемогу”, – стверджує автогонщик і друг Вадима Євген Червоненко. Він каже, що Вадим любив важкі траси, особливо пустелю Руб-Ель-Халі. Ту саму, що лишилася для нього останнім нездоланним рубежем.
Друзі по команді кажуть, що зараз можуть виникнути труднощі з перевезенням тіла Вадима Нестерчука на Батьківщину. Адже триває слідство, і спершу мають з’ясувати остаточну причину смерті автогонщика.
За словами речника МЗС Євгена Перебийноса, однозначні висновки робити зарано.
“Я не хотів би робити якихось висновків, тому що крапки має поставити слідство, яке, в тому числі, має встановити, чи справді причиною смерті було зневоднення. Це попередня версія. І чи не була ця смерть насильницькою”, – каже Євген Перебийніс.
Популяризувати Україну на гонках Дакара й етапах Кубка світу з раллі Нестерчук почав іще 2007-го. “Дакар-2013″ став найуспішнішим для українців: із-поміж 150 учасників команда Нестерчука посіла 25-те місце.
Але сам Вадим найбільшим своїм досягненням вважав 4-те місце в “Шовковому шляху-2011″. Саме на цій трасі під час тренувань Вадим і загинув у 2013-му.
Йому було 42, вдома у нього залишилися дружина і двоє дітей. Теплими словами вдячності славетному спортсменові рясніють усі соціальні мережі – пишуть кияни, черкащани, дніпропетровці – люди з усіх куточків країни та з-за кордону. Друзі, знайомі та вболівальники запам’ятали Вадима Нестерчука завжди усміхненим та у доброму гуморі.
У травні 2012 року уродженця Вінничини Вадима Нестерчука урочисто прийняли у козаки на січовому запорізькому острові Хортиця – про це “Козацький край” писав у ті дні. Нарекли при цьому козака «Моторним».
Вадим розчулено сказав тоді: «Я завжди відстоював українські інтереси й честь на міжнародних змаганнях… Вважаю, що кожен українець має з гордістю нести назву своєї держави і популяризувати її у світі. Для мене велика честь продовжувати робити це, ставши козаком!..»

За матеріалами “ТВі” підготував Ігор АРТЕМЕНКО

Вадим Нестерчук був справжнім козаком...

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру