Сенат Польщі не підтримав прагнення правих політиків оголосити “геноцидом” Волинську трагедію

Дата: 20.06.2013
Автор:

Хоча сенатори "забули" згадати про знищення у той самий 1943 рік українців так званою Армією Крайовою, ще є сподівання на здоровий глузд польських політиків, які досі дотримувалися принципів добросусідства замість копання у подіях 70-річної давнини....

Сенат Польщі ухвалив сьогодні заяву з приводу 70-річчя Волинської трагедії, в якій трагічні події 1943-го названі “етнічною чисткою з ознаками геноциду”.

На думку польських сенаторів, таке визначення Волинської трагедії можна обґрунтувати тим, що події на Волині мали організований масовий характер й супроводжувалися жорстокістю, інформує радіо “Свобода”.

У заяві “У 70-ті роковини Волинського злочину” йдеться про те, що 9 лютого 1943 року нападом загонів УПА на волинське село Паросль “розпочалася брутальна акція фізичного знищення поляків, яку проводила бандерівська фракція Організації українських націоналістів та Українська повстанська армія”.

У документі сказано, що жертвами антипольської акції УПА стали приблизно 100 тисяч поляків.

Водночас у документі йдеться, що після повалення комунізму Польща й Україна багато зробили для подолання складного минулого.

“Поляки прагнуть примирення й дружби з українцями, – сказано в резолюції. – Це підтверджується численними доказами. Утім, справжнє примирення можна збудувати тільки на правді та спільному засудженні злочину”. Як наголошено в документі, пам’ять про загиблих на Волині поляків “повинна назавжди стати частиною польської історичної свідомості”.

За ухвалення такого тексту документа проголосувала більшість депутатів верхньої палати польського парламенту: 55 сенаторів із загалом 100 були за, 20 проти, а 10 утрималися.

Сенат не підтримав пропозиції депутатів із партії “Право і справедливість” про внесення поправок у текст резолюції. Політики з цієї партії пропонували прямо використовувати у заяві термін “геноцид”, а також наполягали на встановленні “Дня пам’яті мучеництва кресов’ян”, який мали б відзначати 11 липня (дата кульмінації антипольських акцій на Волині).

У вівторок зі спікером сенату Богданом Борусевичем зустрічався екс-президент України Леонід Кравчук. Він переконував польських політиків не використовувати у заявах із приводу 70-річчя Волинської трагедії термін “геноцид”.

Як відомо, до 60-річчя подій у 2003 році президенти України та Польщі ухвалили спільну заяву “Про примирення в 60-ту річницю трагічних подій на Волині”, в якій обидва президенти висловлювали глибоке співчуття з приводу  трагічних моментів спільного минулого українського і польського народів.

Однак до 70-ї річниці, яку відзначатимуть цього року, тема Волинської трагедії знову активно піднялася в польському суспільстві і перейшла з історичної у політичну площину.

Як повідомляє  ZN.UA з посиланням на польські джерела, жорсткі заяви парламентарів з приводу волинських подій мають суто внутрішній підтекст.

Вони вважають, що таким чином PSL (яка і раніше вже намагалася провести відповідне рішення через сейм) намагається посилити свої електоральні позиції. Відносне падіння рейтингу прем’єра Дональда Туска, партія якого – партнер “селян” при владі, є додатковим стимулом для PSL мобілізувати своїх виборців, зігравши на патріотичних почуттях і скориставшись ювілейною річницею Волинської трагедії як зайвим приводом нагадати про себе.

www.tvi.ua

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags:



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру