Фіни зізналися, що поцупили малюнок українки Марії Приймаченко

Дата: 31.05.2013
Автор:

Фінська компанія Marimekko, яка виробляє одяг і товари для дому, визнала, що один з її фабричних узорів був скопійований із робіт українки Марії Приймаченко. Музей українського народного декоративного мистецтва радиться з юристами, що з цим робити.

Фінська газета Helsingin Sanomat написала, що узор компанії Marimekko (фінський виробник і продавець одягу й товарів для дому), запроваджений у виробництво з 2007-го, майже повністю ідентичний картині 1963 року української художниці Марії Приймаченко, повідомляє Reuters.

Дизайнер компанії Крістіна Ізола і сама компанія Marimekko зізнались у плагіаті і вибачились. “Я не знала про копірайт, як і про те, що це чиясь робота”, – зазначила Ізола.

Дизайн “Metsanvaki” (наїв із зображенням лісових дерев) був також використаний на “лівреї” одного з літаків компанії Finnair. Після повідомлення про плагіат авіакомпанія пообіцяла прибрати зображення, повідомляє УП.Життя.

Літак FinnAir із плагіатом. Посередині - Крістіна Ізола

Музей українського народного декоративного мистецтва, в колекції якого перебуває картина Приймаченко, назвав ситуацію “дуже неприємною”.

Картина Марії Приймаченко "Щур у дорозі" (1963)

“Ми консультуватимемося з юристами з цього приводу, – зазначила директор Національного музею українського народного декоративного мистецтва Адріана Вялець, – оскільки це серйозне порушення авторських прав”.

Узор фінської компанії 2007 року називається Metsanvaki (“лісовий народ”). За збігом обставин, Marimekko перекладається з фінської як “плаття Марії”

Марія При[й]маченко (1909-1997) —  українська художниця, працювала переважно в жанрі “наївного мистецтва”. Все життя прожила в селі Болотня Іванківського району Київської області. Чоловік Василь – лейтенант  - воював на фінській війні, пропав безвісти у Другу світову.Головний дизайнер Marimekko Мінна Кемелл-Кутвонен сказала, що наразі важко оцінити збитки від скандалу. Курс акцій компанії з часу повідомлення про плагіат дещо знизився.

Лауреат Шевченківської премії (1966), заслужений діяч мистецтв УРСР, народна художниця України. 2009 рік рішенням ЮНЕСКО було визнано роком Марії Приймаченко.

У 1937 році її роботи демонструвалися на Світовій виставці в Парижі, після чого художниця стала відомою і за кордоном. Пабло Пікассо нібито називав твори Приймаченко “Прекрасними роботами геніальної жінки”.

Творче кредо: “Людей люблю, творю на радість, на щастя людям, щоб всі народи один одного любили, щоб жили вони, як квіти по всій землі…”

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру