У лісах Волині знову воювали «упівці»

Дата: 15.05.2013
Автор:

Ходити у розвідку, стояти на стійці, маскуватися, нападати – у таких партизанських умовах прожили чотири дні учасники Всеукраїнської спортивно-патріотичної теренової гри «Звитяга-2013», яка проходила з  9 по 12 травня на Волині.

 Так, ось уже восьмий рік поспіль молодіжна громадська організація «Національний Альянс» провела цікаву екстремальну гру на теренах колиски УПА – розповіла “Козацькому краю” Юлія Грищук з прес-служби ВМГО “Національний Альянс”. Змагання відбулися у лісовому масиві між смт. Цумань та с. Берестяне Волинської області, де у 1950-1954 роках знаходився Головний командир УПА Василь Кук, полковник УПА Василь Галаса та ряд інших провідних керівників Армії Нескорених.

Участь у теренівці взяло понад дві сотні сміливих та завзятих юнаків і дівчат зі Львова, Луцька, Києва, Рівного, Чернігова, Хмельницького, Тернополя та інших міст України, а також з Білорусі.

Прибувши на терен, організатори поділили учасників Звитяги на дві команди (сотні), у кожній з яких призначили командира сотні, бунчужного, начальника штабу, інтенданта, чотових, ройових, спостерігача. «Сотня імені Перця» отримала білий прапор та «Чорна сотня» – червоний.

Після урочистого відкриття Звитяги, учасники на чолі з сотенними Звіробоєм та Лучником вирушили призабутими стежками вояків УПА шукати місце таборування.

За перебігом гри, дотриманням правил, підсумками змагання слідкувала Рада вищих спостерігачів (РВС).

Офіційно гра стартувала опівночі. До початку гри кожна сотня повинна була розбити власний табір та розмістити в його центрі щоглу, висотою 3-4 метраз прапором команди. Також відбулися навчання з впоряду, наради проводів сотень в РВС, ватра знайомств.

Першими напали на «Сотню імені Перця» вранці 10 травня. Ніхто з білих не очікував, що окрім ворожої сотні нападатиме ще хтось. Як виявилося, це була третя сила Звитяги, так звані «махновці» з чорними нарукавними пов’язками, які заважали двом командам йти до перемоги. Командир «махновців» завербував до лав диверсантів «ветеранів» Звитяги, які у сотні білих та червоних займали керівні посади. Найбільше «обезкровилася» сотня Лучника, адже дизертирами до третьої сили пішли бунчужний та чотовий.  10 травня «махновці» впродовж декількох годин двічі намагалися викрасти прапор «перців», однак це їм не вдалося. Розвідка «Чорної сотні» спрацювала оперативніше за білих, тому близько полудня командир Лучник зі своїми бойовиками напав на «Сотню імені Перця». Червоні зазнали поразки.

Вночі диверсанти заволоділи прапором червоних. Однак, розвідка білих про це дізналася і вже вранці 11 травня чота Звіробоя відібрала у третьої сили прапор «Чорної сотні». Маючи два стяги, табір білих чекав нападу. Так, близько 16 години «Чорна сотня» атакувала сотню Звіробоя і знову ж таки зазнала поразки. Та в той час на «Сотню імені Перця» напали «махновці», які забрали прапор білих. Під час нападу диверсантів учасник «Сотні імені Перця» вихопив ворожий прапор та виніс його за межі терену.

Дізнавшись про таке грубе порушення правил, РВС прийняла рішення провести бій червоних та білих за прапор на рівних умовах. Вкотре перемогу здобула сотня Звіробоя. Після «кривавого» бою чота сотні «перців» відразу подалася на пошуки диверсантів з метою повернути власний прапор. Але все виявилося марно – «махновці» пішли на співпрацю з червоними, обмінявши прапор білих на їжу. До кінця «війни» відбулося декілька дрібних сутичок, однак білі та червоні не змогли повернути свої бойові стяги.

Зрештою, без власного прапора, проте з більшою кількістю балів, перемогу здобула «Сотня імені Перця».

На закритті теренової гри «Звитяга-2013» Рада вищих спостерігачів підбила підсумки змагань, а також нагородила найкращих таборовиків. Ними стали член Національного Альянсу з Дубно Юрій Криворучко та міжнародний учасник – білорус Олександр Ковальов.

До слова, теренова гра «Звитяга-2013» була присвячена 70-річчю створення Колківської республіки. 11 травня організатори та учасники змагання взяли участь в офіційних заходах відзначення річниці, що відбувалися у селищі Колки.

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , , , , , , , , , , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 3 від березень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру