«Моє серце рветься на волю». У Страсний тиждень у Львові представили вишивки репресованих на християнську тематику

Дата: 04.05.2013
Автор:

Основу невеличкої, з одинадцяти предметів, виставки, що її розгорнули у Національному музеї-меморіалі жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького» (на вул. Степана Бандери, 1), склали експонати із збірки Тернопільського історико-меморіального музею політичних в’язнів. Вишивки та інші  артефакти на християнську тематику у Страсний тиждень для показу у Львові привіз із Тернополя директор музею Володимир Бірчак.

«Вервичку для молитви із висушеного хлібного м’якуша та дві серветки із Божою Матір’ю та янголом, що оберігає дітей від небезпеки, виготовила 1955 року у таборах Мордовії і згодом особисто подарувала музеєві підпільниця ОУН на псевдо «Калина» – Анна Бурбела-Олексів із Бережан, – розповів на відкритті виставки Володимир Бірчак. – А текстильні картини із заґратованим серцем, херувимами, ув’язненою жінкою та матір’ю із дітьми на могилі батька під березою вишила в Норильську Анна Хом’як – їх 1999 року приніс до музею її син»…

Експозицію доповнюють вишивки на релігійну тематику із колекції Національного музею меморіалу-жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького». «Віра підтримувала на дусі українок у важкий час. Вишиваючи свої сподівання на кращу долю, вони просили волі не тільки для себе, а й для своїх дітей, народу та Батьківщини», – зазначила головний зберігач фондів музею «Тюрма на Лонцького» Ірина Єзерська. І додала, що таке доповнення не тільки збагачує Великодню експозицію музею, а й дозволяє науковцям простежити типологію розповсюджених композицій та сюжетів арештантських вишивок.

Експозицію «Моє серце рветься на волю» у Музеї-меморіалі «Тюрма на Лонцького» можна оглянути до 30 травня. Вхід вільний.

Джерело: «День»

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру